„Klubrádió

Január végén engedélyezhetik AstraZeneca vakcinát

8/01/2021 21:02

| Szerző: Klubrádió

Az Európai Gyógyszerügynökség tájékoztatóján elhangzott, hogy a közeli jövőben két további koronavírus elleni vakcina vizsgálata kezdődik. Ezek közül az AstraZeneca termékét még januárban engedélyeztethetik. Azt követően a Janssen-féle oltóanyagot vizsgálják meg. A tájékoztatón ezen kívűl a már engedélyezett vakcinák hatékonyságát szemléltették számadatokkal.

Még ebben a hónapban újabb oltónyag kaphatja meg az uniós gyógyszerügynökség ajánlását – derült ki az EMA tájékoztatóján – írja a hvg.hu.

A portál szerint „mindenkinek joga van ahhoz, hogy tájékozott legyen” – ez volt a mottója annak a virtuális közmeghallgatásnak, amelyet az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) tartott a koronavírus elleni vakcinák vizsgálata, engedélyezése és mindezek kommunikációja kapcsán. Ennek az uniós hatóságnak az a feladata, hogy elvégezze az EU-ban forgalomba kerülő gyógyszerek hatósági bevizsgálását és javasolja az uniós forgalombahozatalt. Az esemény első részében az EMA és az Európai Bizottság vezetői adtak tájékoztatást, a második részében pedig európai polgárok, illetve civil szervezetek képviselői kapták meg a lehetőséget, hogy kérdéseket tegyenek fel a szakértőknek.

Az EMA eddig két vakcina forgalmazását javasolta, mindkettőt órákkal később az Európai Bizottság engedélyezte is. Emer Cooke, az EMA ügyvezető igazgatója bevezetőjében elmondta, hogy az ügynökség látókörében egyelőre két további vakcina szerepel: az AstraZeneca és a Janssen fejlesztése.

Az AstraZeneca vakcinájának engedélyezési kérelméhez hiányzó dokumentumokat várhatóan a jövő héten nyújtja be a cég, ezek birtokában még januárban döntés várható a harmadik oltóanyag alkalmasságáról. Ezek túl számos oltóanyag van a fejlesztés valamelyik korábbi fázisában.

 
Vakcina
Pixabay
 

Az engedélyezett vakcinák hatékonysága számokban

Elhangzott, hogy mindkét, Európában már engedélyezett oltást (Pfizer/BioNTech, Moderna) nagyon széles körű tesztelési fázis előzte meg: a Biontech-Pfizer esetében 44 ezer, a Moderna esetében pedig 30 ezer alanyt vontak be, akiknek fele placebót, másik fele pedig a valódi oltást kapta. Az eredmények a következők voltak, 10 ezer páciensre vetítve:

84 megbetegedés történt azok körében, akik placebót kaptak, 4 megbetegedés történt azok körében, akiknek a valódi oltást adták be, 9912 részvevő egyáltalán nem lett beteg.

Ennek alapján lehet állítani, hogy a vakcinák 95 százalékos hatékonyságúak.