„Klubrádió
A lényeg

Jámbor: Kell hogy legyen következménye annak, ami történt

12/04/2022 14:08

| Szerző: Klubrádió/24.hu

A 24.hu készített interjút Jámbor Andrással, aki a Szikra Mozgalom jelöltjeként nyerte meg az előválasztást, majd április 3-án a parlamenti mandátumot is Józsefvárosban és Ferencvárosban az Egységben Magyarországért színeiben. A kampány és a választás tanulságairól kérdezték a fiatal baloldali politikust, aki beül a parlamentbe.

Kollektív felelősségről beszélt Jámbor András az elbukott választás után, még ha neki személyesen sikerült is a mandátumszerzés. "Elrontottuk ezt a kampányt" - nyilatkozta, szerinte az utolsó hetet a Fidesz úgy megnyerte, "ahogyan utolsó hetet még senki sem Magyarországon". Akkor már nem a kormány teljesítményéről volt szó, hanem a szomszédban zajló háborúról, és a Fidesz sikeresen tolta rá az ellenzékre azt a hamis képet, hogy háborúpártiak. Jámbor valószínűsíti, hogy ez lehet a fő következménye az ellenzéki szavazók elpártolásának, ami a történelmi vereséget okozta. Nincsenek kevesebben az ellenzékiek, csak nem sikerült őket elvinni - véli Jámbor, aki szerint a kérdést a Fidesz úgy alakította a választás, hogy arról szavazzunk, akarunk-e háborút vagy nem. "És ez több ember kérdése volt, mint ahány szavazója a Fidesznek van."

Ő nem Márki-Zay Péter személyében látja a hibát, nem is tartja politikai hullának; ahogy nem is az összefogásban keresi a vereség okát, mint rossz stratégiában. "Az összefogás nem megoldás, hanem eszköz" - mondta, és szerinte az ellenzéki oldalon a 2019-es önkormányzati választásokon tapasztalt sikerek után sokan elhitték, hogy elég összefogni és megvan a győzelem. Pedig meg is kellene tölteni tartalommal ezt az összefogást úgy, hogy valóban sikeresen szólítanak meg társadalmi csoportokat, nemcsak tv-beszélgetésekben és Facebook-posztokban. Az összefogásnak Jámbor szerint nincsen alternatívája, főleg, hogy most már a Párbeszéd, LMP mellett az MSZP és a Jobbik is kis párttá vált. A megoldást a hat párt összefogásában úgy látja, ha nem párhuzamosan hat szervezet igyekszik kiépíteni az országos hálózatát, hanem ha közösen koordinálva, a feladatok szétosztásával dolgoznak együtt. Két év múlva önkormányzati választások lesznek és  ezek a pártok nagy eséllyel együtt fognak indulni. Jámbor András hisz abban, hogy a 900 ezer elpártolt szavazó visszaszerezhető kemény és hiteles munkával.

Be fog ülni a parlamentbe, felveszi a mandátumát, de nem a korábbi típusú ellenzéki politizálásra készül, ebben egyetért Hadházy Ákossal.