„Klubrádió
A lényeg

Izrael rakétacsapást mért Damaszkuszra, öten meghaltak

19/02/2023 09:48

| Szerző: Klubrádió

Izraeli rakétatámadás ért egy épületet Damaszkusz központjában vasárnap kora reggel, öt ember meghalt. Félő, hogy az áldozatok száma ennél magasabb lesz.

A sűrűn lakott épület közelében szigorúan őrzött iráni létesítmények vannak. 2008-ban itt, Damaszkusz Kafr Szúsza negyedében történt robbanásban vesztette életét az Irán-barát Hezbollah második embere, Imad Fayez Mughnieh.

Izrael a polgárháború kitörése óta hajt végre légicsapásokat Szíriában Iránnal összefüggésbe hozható célpontok ellen. A támadásokról izraeli tisztségviselők ritkán nyilatkoznak, de azt lehet tudni, hogy a megszállt Golán-fennsík közelében tartózkodó milicistákra fenyegetésként tekintenek.

Irán az elmúlt években kiterjesztette katonai jelenlétét Szíriában, több ezer milicista áll a parancsnokságuk alatt. Izrael az elmúlt hónapokban fokozta a szíriai repülőterekre mért csapásokat.

A damaszkuszi kormány oldalán fellépő Iráni milíciák hatalmas területeket uralnak Szíriában, valamint Damaszkusz több külvárosában.

Bassár el-Aszad, Szíria elnök az iráni jelenlétről csak annyit ismert el, hogy teheráni tanácsadók segítik kormánya munkáját.

Összecsapások Jeruzsálemben
 
 Izraeli rendőrök a Damaszkuszi kapu közelében, Jeruzsálem óvárosában 2021. május 10-én, miután ismét összecsapások voltak a rendfenntartók és a palesztinok között a Templom-hegyen lévő al-Aksza-mecsetnél.
 
 MTI/EPA/Atef Szafadi
 

(via 444)