„Klubrádió
A lényeg

Ilyen nevekkel próbálkoztak a szülők tavaly: Wednesday, Rüntyi, Bimbi és Szentistván se lehet a gyerek

16/01/2024 17:22

| Szerző: Klubrádió

A Lolka és a Pumba se járt sikerrel, viszont bekerült az adható női nevek közé az Emilin, az Annarózsa és az Ájlá, a fiúkat pedig Pipónak és Nazirnak is lehet már keresztelni. 

469 kérelemről döntött 2023-ban a Nyelvtudományi Kutatóközpont. Már 4570 névből lehet válogatni, ezek közül 2607 lánynév, és 1963 fiúnév. Bekerült az adható női nevek közé az Emilin, az Annarózsa és az Ájlá, a fiúkat pedig Pipónak és Nazirnak is lehet már keresztelni. Katamari és Dzsánszu viszont még mindig nem lehet a gyermek a szülők kívánsága ellenére, mint ahogyan a Legolász és Galahad nevek sem használhatók – írja a 24.hu.

Dr. Raátz Judit, a kutatóközpont tudományos főmunkatársa közölte, továbbra is a színes, egyedi névválasztás a jellemző, ugyanakkor 2023-ban annak ellenére, hogy jogszabály mondja ki, hogy nevet csak a magyar helyesírás szabályai szerint lehet bejegyezni, a kérelmek nagy része idegen helyesírással írt névre vonatkozott. Ilyen volt a női nevek közül a Riley, az Aylin, a Fanny, a Sophia, a Wednesday, a Mayla, a Maya, a Myra, a Becky, a Rose, a Chloe és az Odette, a férfiaknál pedig a favorit a Noah és a Deniel.

A kettős keresztnevek 2023-ban is nagy slágernek számítottak. Közülük az angol Emilin (Emma + Lynn) és az Annarózsa bekerült az adható női nevek közé. Volt azonban sok, amellyel hiába próbálkoztak a szülők, mint az Annalelle, Katamari, Pannilia, Learóza, Bodzaróza, Pannalina, Annamilla, Annarebeka, Larahella, Hannalia, Zararóza, Lizamária vagy a Narabella.

Az elfogadott nevek között találhatunk török neveket, ilyen az Ájlá női név, jelentése fénykoszorú, illetve a Nazir, Berk férfinevek. 2023-ban két egyéni névalkotás is zöld utat kapott, mivel az ilyen típusú nevek jellemzőek a magyar női nevek között. Adható név ma már a virágnévi eredetű Kikerics, illetve a madárnévi Lile alak. Valamint két írói névalkotást is engedélyezett a bizottság: az egyik a Szmilla név, amelyet Peter Hoeg, dán író alkotott meg 1992-ben, a másik a Zaira, aki Voltaire egyik tragédiája főszereplőjének a neve. Többen kérnek becenévi alakot is, amelyeket szintén engedélyezett az Utónévbizottság: Ancsa, Ili, Teca.

A legkirívóbb (elutasított) női nevek között előfordultak olyanok, mint a Lolka, a Röneszmé, valamint a túlságosan becéző alakok: Rüntyi, Zuri, Eni, Bimbi, Böbi, Kari, Nia. A férfinevek között kitalált, egyedi neveket (Csillám, Csillagom, Csillagfény), két név összevonásából alkotottat, mint a Zoján (Zoltán + János) és mesefigura nevét (Pumba) egyaránt fel lehet fedezni.

Volt, aki a Szentistván nevet kívánta a gyerekének adni azért, hogy mindig emlékezzen az államalapítóra. Előfordult a Jézus és a Lucifer nevek kérelme is. A becenévi alakokat továbbra is előszeretettel próbálják bejegyeztetni a szülők, sikertelenül: Beni, Dani, Nonó, Sani, Sanca, Jani, Zola, Ari – sorolta Raátz Judit a 24.hu-nak.

Frissítés: cikkünk korábbi változatában az szerepelt, hogy a tünde és a lovag nevét nem engedélyezték, ezt módosította a 24.hu módosította a következőképpen: „Irodalmi névalakok is megihlették a kérelmezőket, erre példa a Galahad, aki az Artúr-mondakör egyik ismert lovagja, és a Legolász, Tolkien A Gyűrűk Ura című regényének szereplője. Ezt a két nevet szintén engedélyezték.”