„Klubrádió
A lényeg

Ilyen lesz a Blaha

28/06/2022 11:52

| Szerző: Klubrádió

Karácsony Gergely ma a Facebookon posztolt fotót a készülő Blaha Lujza térről.

A ma reggeli budapesti eső nemcsak a kánikulában szenvedő embereknek és növényeknek adott némi enyhülést, hanem arra is jó volt, hogy láthatóbbá tegye azokat a helyeket, ahol a jelenleg felújítás alatt álló Blaha Lujza téren fák lesznek. Az eső által lemosott fehér körökbe mind fákat terveznek ültetni, egy komplett kiserdő lesz ott Blaha Liget néven.

Korábban többen is kritizálták a Blaha felújítását, hogy nem lesz eléggé zöld és pont az ilyen kánikulai időszakban garantáltan hőgutát kapnak majd a téren az emberek a letérkövezett placcon.

Azonban azok a képek a felújításnak egy olyan szakaszát mutatták, amikor még csak a buszvárók és a térkövezés készült el. A főpolgármester mai posztjában arról biztosította a budapestieket, hogy zöld lesz a tér, és amiatt sem kell aggódni, hogy kevés lesz a hely a fáknak. Egy speciális, ún. Stockholm-módszerrel olyan ültetőközeget hoznak létre a felszín alatt, melyben a városi fák gyökérzete kétszer olyan gyorsan nő, és a fák is jobban érzi magukat ezeken a helyeken. Hivatkozik Bardóczi Sándor budapesti főtájépítész posztjára, aki arról írt, hogy a 80 cm vastag szerkezeti talaj a Blaha fásítási zónájában vízáteresztő, így a fák a csapadékot teljesen fel tudják használni, és ez nemcsak nekik jó, de emiatt villámesőzésekkor nem lesznek mini áradások sem a téren. A vizet a fák elpárologtatják a leveleiken keresztül, ezzel is hűtve a környezetet. A telepítésre váró fák nem apró csemeték lesznek, ezeket és a cserjéket már most nevelik faiskolákban.

A BKK egyébként még tavaly nyáron mutatott be látványterveket a térről, mely az egykori Nemzeti Színház emlékét is megőrzi azzal, hogy annak alaprajzát a burkolatba gravírozzák, az egykori, a színházat megidéző emlékművet megtartják, és a tervezett térbútorok is az egykori teátrum zsöllyeüléseire utalnak majd - utóbbiakon a fák árnyékában lehet majd ücsörögni.

Blaha Lujza téri látványterv (2021)
 
Blaha Lujza téri látványterv (2021)
 

 

Az akkori tervek szerint idén karácsony táján adják majd át a teret a nagyközönségnek.