„Klubrádió
A lényeg

Igazgató a kölcseys tanárok kirúgásáról: Még ha jogszabályokból következik is, az íratlan törvényeken fennakad

9/10/2022 10:35

| Szerző: Klubrádió

A Kölcsey Ferenc Gimnáziumból öt tanárt küldtek el, miután polgári engedetlenségi akciókban vettek részt. Az igazgató szerint kirúgásuk "még ha jogszabályokból következik is, az íratlan törvényeken fennakad". Mérlegelni kellett volna, hogyan állja meg a helyét a döntés az emberiesség nézőpontjából – írta Fazekas Csaba.

A Kölcsey gimnáziumból öt tanárt küldtek el, miután polgári engedetlenségi akciókban vettek részt, és korábban már figyelmeztették őket emiatt. A kirúgott tanárok között van Törley Katalin, a Tanítanék Mozgalom alapítója és Palya Tamás, valamint egy olyan pedagógus is, akinek alig hat hónapja lett volna a lehetséges nyugdíjazásáig.

„Értem, hogy az intézkedést figyelmeztetés előzte meg, és a jogszabályokból következett. De tetteink hátterében ezeknél magasabb rendű elveknek kell állniuk. Mérlegelni kellett volna, hogyan állja meg a helyét a döntés az emberiesség nézőpontjából” – írta a Facebookon Fazekas Csaba, a budapesti Kölcsey Ferenc Gimnázium igazgatója kollégáinak kirúgásáról.

Az igazgató kiemelte: szerinte „az iskolában 34 éve dolgozó és 6 hónappal a nyugdíjazás előtt álló kolléganő rendkívüli felmentése kegyetlen, embertelen dolog volt”. „Még ha jogszabályokból következik is, az íratlan törvényeken fennakad.”

(via 24.hu, telex)