„Klubrádió
A lényeg

Ifj. Harangozó Gyula benyújtotta lemondását Csák János miniszterhez

9/06/2023 13:31

| Szerző: Klubrádió

Döntésében csak megerősítette az, ami Kesselyák Gergellyel történt.

Alighogy megjelent Rost Andrea bejelentése, hogy nem írja alá az Operaház által felkínált szerződést, a Kulturális és Innovációs Minisztérium miniszteri irodáiból eljutott az Index szerkesztőségébe egy levél, amelyben a ma élő egyik legnagyobb balettművész, a Kossuth-díjas ifj. Harangozó Gyula koreográfus, balettmester, a Magyar Állami Operaház Örökös Tagja és Mesterművésze benyújtja lemondását Csák János kulturális és innovációs miniszterhez.

Mint írta, ő is sajnálattal hozta meg a döntést, hogy lemond a Harangozó Gyula-díj bizottságának elnöki tisztségéről és tagságáról. "Elhatározásomat elsősorban a Harangozó Gyula-díj, másodsorban az Operaház főigazgatói pályázata szakmai bizottságának egyhangú ajánlásainak figyelmen kívül hagyásával indoklom. Méltatlannak tartom, hogy a különböző bizottságokba felkért hatalmas tapasztalattal bíró és komoly sikereket felmutató, jelentős művészek egyhangú véleményét művészet-szakmai kérdésekben ilyen módon ignorálják" – fogalmazott a balettművész.

A Harangozó Gyula-díjjal kapcsolatban szomorúan tapasztalja, hogy míg egy Liszt Ferenc- vagy Erkel Ferenc-díjjal kitüntetett művész minden nehézség nélkül meghallgathatja e kiváló művészek remekműveit – hiszen ezek a darabok több színházunk és zenekarunk repertoárján folyamatosan elérhetőek –, addig egy Harangozó Gyula-díjjal kitüntetett művész csak csodálkozhat azon, hogy a magyar állam arra méltónak tartotta Harangozó Gyulát, hogy állami díjat nevezzen el róla, de arra nem, hogy műveit elérhetővé tetesse az utókor számára. Hozzátette, Kesselyák Gergely operaházi szerződésének váratlan megszüntetése csak megerősítette abban, hogy helyesen döntött.

Kesselyák Gergely főigazgatói pályázatában a nemzetközi tekintélyű ifj. Harangozó Gyulát kérte fel balettigazgatónak. Feladata a magyar balettszakma konszenzusának helyreállítása, és az új vezetői generáció kinevelése lett volna.