„Támogassa
A lényeg

Idén Orbán kapta azt a boszniai szerb kitüntetést, ami tavaly Putyinnak dukált

9/01/2024 16:42

| Szerző: Klubrádió

"Úgy döntöttünk, hogy a kitüntetéseket azoknak adjuk, akik maradandót alkottak. Ilyen ember mások mellett Orbán Viktor magyar miniszterelnök" – méltatta a kormányfőt Milorad Dodik, akire egyébként az USA szankciókat vetett ki.

A Boszniai Szerb Köztársaság napja alkalmából tartott rendezvénysorozat keretén belül Milorad Dodik, az entitás vezetője kitüntetéseket adott át, elmondása szerint olyanoknak, akik nyomot hagytak a köztársaság életében. Az egyik kitüntetett Orbán Viktor magyar miniszterelnök volt, aki nem vett részt az ünnepségen – számolt be a vijesti.ba nyomán a Telex.

„Ma, nemzetnapi ünnepünkkor, büszkén emlékezünk mindazokra, akik tettek a Boszniai Szerb Köztársaság létezéséért és fennmaradásáért. Munkatársaimmal sokak aktivitását kísértük figyelemmel, és úgy döntöttünk, hogy a kitüntetéseket azoknak adjuk, akik maradandót alkottak. Ilyen ember többek között Orbán Viktor magyar miniszterelnök, aki örömmel fogadta a kitüntetést, és valamikor februárban fogja személyesen átvenni” – fogalmazott méltatásában Dodik.

Hozzátette: büszkeséggel tölti el a köztársaságot, hogy Orbán Viktor elfogadta a Boszniai Szerb Köztársaság legmagasabb kitüntetését. „Hálásak vagyunk ennek az embernek azért, mert reális politikai szereplőként tekint ránk” – indokolta meg Dodik, miért esett a választás Orbánra.

Az elnök emlékeztetett, hogy legutóbb Vladimir Putyin orosz elnök kapta ugyanezt a kitüntetést, és kiemelte, hogy a Boszniai Szerb Köztársaság barátai és készek is ezt vállalni, ilyesmire pedig a közelmúltig nem volt példa. Orbán és Dodik közt régóta jó a viszony, legutóbbi találkozójukon 45 milliárd forintot ígért a magyar miniszterelnök.

Az USA egyébként októberben szankciókat vezetett be Dodik családjával és üzleti körével szemben.

(Kiemelt kép: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán)