„Hírek
A lényeg

HVG: Eddig 290 millióba került az előválasztás, és nem ugyanannyit adott bele minden párt

6/10/2021 17:00

| Szerző: Klubrádió

A két forduló költségei elérhetik a 230 milliót, és ehhez jön még a civilek által gyűjtött 60 millió. A hvg.hu információi bár eredetileg a hat párt egyenlő arányban finanszírozta volna az előválasztást, végül a legtöbbet a DK és a Jobbik, a legkevesebbet az LMP és a Párbeszéd “dobta be”. 

Az eredetileg tervezettnél jóval többe kerül végül az ellenzéki előválasztás megszervezése és lebonyolítása, és a kezdeti tervekhez képest a hat rendező párt nem is egyenlő arányban járul hozzá a költségekhez, ami okozott belső feszültséget – derült ki a hvg.hu által a pártoktól összegyűjtött információkból.

Közölték: az első forduló csaknem 190 millióba került, a második költsége pedig elérheti a 40 milliót .Ez csak az előválasztás technikai költsége, ebben nincsenek benne az egyéni jelöltek és a miniszterelnök-jelöltek kampányköltései. Azokat a pártok amúgy is mind maguk fizetik, míg a lebonyolítást közösen finanszírozzák. De nem egyenlő arányban, pedig eredetileg ez volt a terv.

Eredetileg 130, legfeljebb 160 millióval számoltak, ez ugrott meg, méghozzá jelentősen – írja a hvg. Az online szavazók azonosítását végző operátorokra további 20 milliót kellett költeni, ezt az összeget pedig egy az egyben a Momentum állta végül. Ezen felül is keletkezett még az első fordulóhoz kapcsolódóan egy újabb, mintegy 6 milliós fizetnivaló, amit már közösen dobtak össze a hatok. 

A lap cikke szerint első körben 120 milliót dobott össze a hat párt (a DK, a Jobbik, az MSZP, a Párbeszéd, az LMP és a Momentum), méghozzá eredeti vállalásuknak megfelelően egyenlő arányban, vagyis mindegyikük 20-20 millióval szállt be. Hamar kiderült, hogy ez az összeg még az első fordulóra is kevés lesz, így további 40 milliós “pótbefizetés” vált szükségessé. Ezt azonban nem osztották hat részre, hanem fele-fele arányban a DK és a Jobbik állta.

A hvg.hu rendelkezésére álló adatokat összesítve elmondható, hogy az előválasztás kiadásaiból a legtöbbet a Jobbik és a DK vállalta, mindkét párt körülbelül 46 milliós összeget tett bele (20+20+1+5 millió). Kicsit kevesebbel, 41-41 millióval az MSZP (20+1+5+15 millió) és a Momentum (20+20+1 millió) szállt be, míg a legkevesebbet az LMP és a Párbeszéd fizette, 26-26 milliót (20+1+5 millió).

Adományok

Ehhez képest minimális az összeg, ami a pártok közös adománygyűjtésére érkezik be. A közösségi finanszírozási kampány szűk 3 hónap alatt mindössze 1,7 milliót tudott felmutatni – ez szeptember elejei állapot, azóta nem közöltek a pártok újabb adatot, de a lap értesülései szerint nem is nőtt érdemben az összeg.

Sokkal sikeresebb egy másik adománygyűjtés, amit a szavazás lebonyolításában kulcsszerepet játszó aHang civil szervezet indított. Az itt befolyt pénz teljesen elkülönül a pártok előválasztási kasszájától, és úgy tudjuk, már több mint 60 millió forint jött össze magánszemélyek mikroadományaiból – a legnagyobb összeget, 7 milliót Gauder Milán adta, aki a Mastercard egyik régiós vezetője.

Politikusi költések

A pártok kasszáját terhelik a saját miniszterelnök-jelöltek és az egyéni jelöltek kampánykiadásai. Karácsony Gergelyt tolták meg hirdetésekkel leginkább az őt támogató pártok. A Párbeszéd, az MSZP és az LMP június 29. és szeptember 26. között 5,2 millió forintot adott ki a saját Facebook-oldalán megjelent bejegyzések hirdetésére, miközben Karácsony Gergely oldalán majdnem 95 millió forintért jelentek meg hirdetések.

A Dobrev Klára oldala az elmúlt három hónapban több mint 33 millió forintot költött posztok terjesztésére, a DK-é pedig 7,8 milliót. 

A pártoktól szerzett finanszírozási adatok megerősítése miatt a hvg.hu az Országos Előválasztási Bizottságtól is kért tájékoztatást, de a cikk megjelenéséig nem kaptak választ.