„Klubrádió
A lényeg

Húsz kilométer autópálya csaknem 89 milliárdért

13/07/2021 15:12

| Szerző: Klubrádió

88,6 milliárd forintért fejezik be az M6-os autópályát a határig. A Bóly és Ivándárda közötti 20 kilométeres szakasz kivitelezője a Strabag és a Duna Aszfalt. Utóbbi Szíjj László cége, aki a Szijjártó Pétert is a fedélzetén tudó Lady Mrd luxusjacht tulajdonosa.

Letették az M6-os autópálya befejező szakaszának alapkövét, de már február óta zajlik a munka az országhatárig tartó szakaszon, a régészeti feltárások lassan befejeződnek – közölte a Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő (NIF) Zrt.

A Bóly és Ivándárda (országhatár) közötti 20 kilométeres szakasz 26,6 méteres szélességgel, középen fizikai elválasztással és burkolt leállósávval készül.

A beruházás értéke 88,6 milliárd forint, a kivitelező a S-D 2020 M6 Konzorcium, amit a Strabag és a Duna Aszfalt hozott létre. A tervek szerint 2024 elejére kell elkészülniük. Három csomópont alakítanak majd ki a 20 kilométeren.

A NIF tájékoztatása szerint a fejlesztés célja a dunamenti és a mohácsi térség közlekedésének javítása mellett az Észak- és Dél-Európa közötti tranzitforgalom biztonságos és gyors kiszolgálása. Az autópálya fontos eleme lesz a Villány-Mohács MÁV vasútvonalon átvezető híd, és völgyhidak a Majsi-vízfolyás és a Szilvás-patak felett.

A Duna Aszfalt az ország 4. leggazdagabb emberének, Szíjj Lászlónak a cége. Ő az a nagyvállalkozó, akinek Lady Mrd nevű, 6-7 milliárd forintot érő luxusjachtján a NER-elit több tagja, például Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter is megfordult.

(Kiemelt képünk illusztráció.)