„Klubrádió
A lényeg

Nemzeti Pedagógus Kar: Tragikus, ha az összes oltatlan tanár kiesik a rendszerből

16/11/2021 10:49

| Szerző: Klubrádió

Valószínűsíthető, hogy hiába teszik kötelezővé az oltást a tanárok körében, akik eddig nem akarták magukat beoltatni, azok ezek után sem fogják.

Az állami oktatási-nevelési intézmények dolgozói, ha eddig még nem tették meg, december 15-éig fel kell venniük a védőoltás első adagját. Ugyanakkor azokat, akik a határidő leteltével sem oltatják be magukat, nem küldik rögtön fizetés nélküli szabadságra, a munkáltatótól még kapnak egy felhívást, hogy 15 napon belül, vagyis december végéig pótolják az elmaradt oltást – mondta a Népszavának a Nemzeti Pedagógus Kar (NPK) elnöke.

Horváth Péter, az NPK elnöke szerint az igazgatók aggódnak, mert "Lesz olyan iskola, óvoda, nem is egy, ahol gyakorlatilag nem tudják majd ellátni a feladatokat, ha néhány pedagógus kiesik a rendszerből. Bár az átoltottság országos átlagban igen magas a pedagógusok körében (Az Emberi Erőforrások Minisztériuma szerint 90 százalékos), régiós szinten nem egyenletes, egyes helyeken mindössze 50-60 százalék körüli".

 

Totyik Tamás, a Pedagógusok Szakszervezetének (PSZ) alelnöke úgy saccolja, hogy 3-5 százalék között lesz azoknak az aránya, akik a kötelezőség ellenére is el fogják utasítani az oltást, ami több ezer tanárt jelent – írja a lap.