„Köszönjük,
A lényeg

Hónapokig nem indítottak ellenőrzéseket a végrehajtókkal szemben Schadl letartóztatását követően

4/11/2022 11:05

| Szerző: Klubrádió

Schadl György 2021. novemberi őrizetbe vétele után több mint három hónapig egy, a végrehajtók munkáját ellenőrző eljárás sem indult, noha négyévente minden végrehajtót legalább egyszer át kell világítani.

Magyar Bírósági Végrehajtói Kar (MBVK) törvényi kötelességének eleget téve rendszeresen ellenőrzi a bírósági végrehajtók működését, azonban az rtl.hu úgy értesült, hogy a szervezet elnökének, Schadl Györgynek a letartóztatása után hónapokig nem indítottak vizsgálatot egyik iroda ellen sem.

A portál kifejtette, hogy a testületnél tartott ellenőrzések rutineljárásnak minősülnek, tehát nem jelenti azt, hogy kifogásolható tevékenységet folytatott a végrehajtó, négyévente ugyanis mindenkit legalább egyszer át kell világítani.

A hivatalos adatok szerint az elmúlt években (2018 és 2021 vége között) csaknem 350 ellenőrzést kezdeményezett a kar. 

Schadl György 2021. novemberi őrizetbe vétele után viszont mintha ledermedtek volna a hivatalban, több mint három hónapig egy eljárás sem indult.

A tavaly kirobbant korrupciós botrány mindenesetre nem csak a megvádolt végrehajtókra lehet hatással. Gondot okozhat például, hogy a csatorna információi szerint vannak olyan ellenőrzési eljárások, amelyeknél a vizsgálat alá vont végrehajtók Schadl György botrányára hivatkozva megkérdőjelezték az ügymenet pártatlanságát.