„Klubrádió
A lényeg

Hiába a bíróság, kikötőt építenek a balatonföldvári strandra

17/11/2022 07:28

Annak ellenére 175 hajós kikötőt építenek a balatonföldvári strand területén, hogy a bíróság hatályon kívül helyezte az építési engedélyt szeptemberben. A Veszprém Megyei Kormányhivatal ugyanis néhány napja újra kiadta az engedélyt, számolt be róla az RTL.

A balatonföldvári kikötő
 
Illusztráció
 
Balatonföldvár, 2018. június 1. A balatonföldvári kikötő részlete. MTI Fotó: Varga György
Fotó: Varga György / MTI
 

 

Az elektromos hajókra szóló tervek alapján kiderült, több száz vitorlásnak építettek volna kikötőt, és csak 15 helyet szántak elektromos hajóknak, ezért a Mosolygó Balatonföldvárért Egyesület bíróságon támadta meg a Veszprém Megyei Kormányhivatal erre kiadott építési engedélyét, aminek a Pécsi Közigazgatási Bíróság helyt adott, de az egyesület elnöke, Herényi Károly szerint a Kormányhivatal arról értesítette őket, hogy új engedélyezési eljárást indítottak, amit a kormányhivatal két nap alatt megadott: "teljesen figyelmen kívül hagyták a bíróság azon megállapítását, amire a megsemmisítés alapult: hogy ez ellentétes a helyi építési szabályzattal, amit az önkormányzat önmaga fogadott el 2006-ban" – mondta Herényi. A kikötő a balatonföldvári Nyugati strandot kettévágná, így a strand megszűnne strandnak lenni, ami ellentétes a helyi építési szabályokkal, legalább 2 hektárnyi vízterületet vennének el így a strandolóktól. Az építő szerint maradna a strand. 

A földvári képviselő-testület 2019-ben, három héttel az önkormányzati választások után vette napirendre az e-kikötő (elektromos hajóknak szánt kikötő) ügyét, amelynek terveiről korábban egyáltalán nem tettek említést. Ekkor nyilatkozott a Klubrádiónak Herényi Károly, egykori MDF-es politikus, aki azt képviselte, hogy a földváriakat megkérdezése nélkül ne épülhessen kikötő a Balatonon.

2019. november 12. Reggeli gyors - részlet 19.11.12. 06:00 Herényi Károly
05:43
00:00

A koronavírus-járvány miatt elrendelt rendkívüli jogrendnek köszönhetően a polgármester 2020 tavaszán ki is írta a pályázatot, melyen egyedül a nem sokkal korábban az e-kikötő létesítésére 897 millió forintos állami támogatást elnyerő Balabo Kft. indult. A céget ki is hirdették győztesnek annak ellenére, hogy több helyi civil szervezet is tiltakozott a beruházás ellen.