„Köszönjük
A lényeg

Hétfőtől ársapka és EU-s embargó az orosz olajra

4/12/2022 22:20

Újabb szankció lép életbe Oroszország ellen hétfőtől, bár ez pont Magyarországra és Szlovákiára nem vonatkozik. A két ország nem rendelkezik tengerrel, így kikötőiben nem tudja fogadni a tengeri úton érkező olajat, ezért a többi EU-s országgal ellentétben fogadhat orosz nyersolajat csővezetéken.

Ugyancsak hétfőn lép életbe a hordónkénti 60 dolláros ársapka is az orosz nyersolajra, amit a G7 országok kezdeményeztek, de az EU-s országok is csatlakoztak hozzá, és Magyarország is elfogadta még októberben.

Ha az EU úgyis embargót hirdetett az orosz olajra, minek az ársapka? Hát hogy azoktól a közvetítőktől sem lehessen drágán olajat venni, akik nem állami szereplőkként üzletelnek Oroszországgal. Az európai szolgáltatók azonban csak EU-n kívülre adhatnak el orosz olajat, és azt is csak az ársapkás korlátozások szerint.

És bár Magyarország is megszavazta az árplafont - noha csak azzal a kitétellel, hogy az olajársapka alól kivételt kaphasson a vezetéken érkező olaj, valamint és mentesség járjon a nukleáris energiához kapcsolódó tevékenységekre is -, Szijjártó Péter szombaton este ismét az EU-s lépéseket kritizálja. 

Oroszország sem fogja szó nélkül hagyni a döntést, jelezték, hogy azokba az országokba, akik az árplafont bevezették, egyáltalán nem fognak olajat szállítani vezetéken.