„Köszönjük
A lényeg

Háborús bűncselekményeket tárt fel az ENSZ Ukrajnában

23/09/2022 16:05

| Szerző: Klubrádió

A helyszínen gyűjtött bizonyítékok alapján megállapítható, hogy Ukrajnában háborús bűncselekmények történtek – jelentette be pénteken az ENSZ független vizsgálóbizottságának elnöke, a norvég Erik Mose. Elmondta, az orosz hadsereg lakott területeket bombázott, civileket végzett ki és kínzott meg, nemi erőszakot követett el és rosszul bánt az ukrán lakossággal.

A bizottságot márciusban hozta létre az ENSZ Emberi Jogi Tanácsa azért, hogy kivizsgálja a jogsértéseket. A testület tagjai 27 ukrán településen voltak Kijev, Csernyihiv, Harkiv és Szumi térségében, és több mint 150 áldozattal és szemtanúval beszéltek. Mose az Emberi Jogi Tanács előtti beszámolójában elmondta, hogy az orosz hadsereg lakott területeket bombázott, civileket végzett ki és kínzott meg, nemi erőszakot követett el és rosszul bánt az ukrán lakossággal.

„Lesújtott minket a felkeresett régiókban elkövetett kivégzések nagy száma”- mondta Mose. A bizottság jelenleg ezek kivizsgálásával és további esetek dokumentálásával foglalkozik. Hozzátette, a holttesteken egyértelműen kivégzésre utaló jeleket találtak: hátrakötött kart, lőtt sebet a fejen vagy elvágott torkot.

A szemtanúk azt mondták, hogy az oroszok rosszul bántak velük, egyes esetekben pedig meztelenre vetkőztették, és ütlegekkel, elektrosokkal vagy más módon kínozták őket. Néhányan arról számoltak be, hogy elfogásuk után Oroszországba szállították őket, és hetekig börtönben ültek. Voltak olyanok is, akik eltűntek az orosz fogságban, mondta Mose.

A kínzáson felül az oroszok sokakat meg is erőszakoltak. A szemtanúk szerint egyes esetekben arra kényszerítették a hozzátartozókat, hogy nézzék végig az aktust. Az áldozatok kora négytől nyolcvankét évesig terjedt.

„A bizottság olyan eseteket is dokumentált, amelyekben gyerekeket erőszakoltak és kínoztak meg és jogellenesen tartottak fogva” mondta Mose.

A bizottság tudomására jutott két eset is, amikor az ukrán erők orosz katonákkal bántak rosszul. Bár jóval kevesebb ilyen eset van, ezek továbbra sem kerülik el a figyelmünket, mondta Mose.

(via MTI, kép: MTI/EPA/Roman Pilipej)