„Köszönjük
A lényeg

Gyurcsány: Márki-Zay szenvedett történelmi vereséget, nem mi

27/09/2022 21:16

| Szerző: Klubrádió

Gyurcsány Ferenc, a DK elnöke szerint Márki-Zay Péter miniszterelnök-jelölt tehet a vereségről, és pártjának vagy személy szerint neki nincs ebben kitüntetett felelőssége. A Partizánnak adott interjújában azt is mondta: szerinte "az előválasztás önmagában egy félreértés" volt. A DK a jövőben az ellenzék közepe kíván lenni, és ehhez nem fél alkalmazni az erejét sem. Gyurcsány szerint egy éven belül másfél millió szavazója lesz a pártjának.

Történelmi tévedésnek nevezte Gyurcsány Ferenc a Partizán kedd esti műsorában, hogy Márki-Zay Péter volt az ellenzék miniszterelnök-jelöltje az áprilisi országgyűlési választáson. „Nem hittük el, hogy a hódmezővásárhelyi polgármester győzni tud egy előválasztáson, nem vettük komolyan ezt a fenyegetést” – fogalmazott a DK elnöke, aki abszurdnak tartja, hogy nem a legnagyobb frakcióval rendelkező párt vagy annak egy koalíciós partnere adta az ellenzék közös miniszterelnök-jelöltjét.

„Az előválasztás önmagában egy félreértés” volt Gyurcsány szerint. Téves volt szerinte az a logika, hogy a legjobb jelöltnek kell győznie, mert a parlamentben nem az egyéni teljesítmény számít, hanem a csoport teljesítménye. Gyurcsány szerint hiba volt a miniszterelnök-jelöltről előválasztással dönteni, és úgy látja, hogy az előválasztás összességében ártott az ellenzéknek, amely a legnagyobb vereségét szenvedte el a rendszerváltás óta. Állítása szerint ő már Márki-Zay előválasztási győzelme után látta, hogy nagy baj van, és épp ezért nem is bánta, amikor a miniszterelnök-jelölt azt kérte tőle, hogy maradjon háttérben a kampány alatt.

Sőt, a mai napig nem bánja azt sem, hogy nem állt oda Márki-Zay Péter mögé az ellenzéki eredményvárón április 3-án, szerinte ugyanis a miniszterelnök-jelölt szenvedett történelmi vereséget, és nem ő vagy a pártja. Gyurcsány tagadta, hogy a DK-nak megkülönböztetett felelőssége lett volna az ellenzék vereségében, pártjának vagy Dobrev Klárának semmi köze nem volt szerinte a vereséghez. Arra a kritikára pedig, hogy a DK alig vette ki a részét a kampányban, így reagált: „Mi annyit tettünk, amennyit kértek tőlünk. Nem többet, nem kevesebbet, azt tisztességgel megcsináltuk.”

Az ellenzék közepe

„A DK arra tör, hogy maga rendezze össze ezt a hat pártot valamilyen módon” – jelentette ki. Gyurcsány szerint egy ellenzéki blokknak kell felállnia a Fidesszel szemben, és a DK célja, hogy az ellenzék politikai közepe legyen.

A DK-nak van jelenleg a legnagyobb parlamenti frakciója, és a pártelnök szerint „a DK-nak annyi támogatója van, mint a Momentumnak, a Jobbiknak, az MSZP-nek együtt”. „Most van egymillió szavazónk. Én azt gondolom, hogy egy év múlva lesz másfél millió szavazónk” – fűzte hozzá.

Azt sem tartja elképzelhetetlennek, hogy már 2026 előtt megbukik a kormány, a DK ezért árnyékkormányt állított fel a napokban. Ennek az is a célja, hogy ha a szavazók, akik szidják a kormányt, és felteszik a kérdést, hogy „de hát ki más”, arra a DK és Dobrev Klára legyen a válasz.  Az árnyékkormány felállítása Gyurcsány szerint nem azt jelenti, hogy le akarnak számolni a többi ellenzéki párttal, de „az kijelenthető, hogy a DK nem fél alkalmazni az erejét”.

Karácsony, Apró-villa

Másfél év múlva önkormányzati választás lesz. Gyurcsány arról beszélt az interjúban, hogy pártjával még nem döntöttek arról, hogy támogatják-e Karácsony Gergelyt a főpolgármester-választáson.

A volt miniszterelnök elárulta még azt is, hogy egy éven belül eladják az Apró-villát, mert hárman csak kóvályognak a hatalmas házban.

„Aki Gyurcsánnyal szemben akar politizálni, annak azt tudom mondani, hogy tessék jól csinálni, tessék jobban, tessék egy-másfél millió szavazót összegyűjteni” – tért ki a vele szembeni ellenzéki kritikákra. (via Telex)

Az interjút itt tekinthetik meg: