„Klubrádió
A lényeg

Gyűlnek az "orosz diplomaták" Magyarországon

2/11/2022 06:59

Egyre több az orosz diplomata érkezik Magyarországra, csak egy év alatt 30 százalékkal nőtt a számuk, most 62-en vannak, adta hírül az RTL.

Panyi Szabolcs, a Direkt36 újságírójának adatgyűjtése szerint látványosan mindenféle olyan gesztustól tartózkodik a magyar kormány, ami elidegenítené Oroszországot, és ebbe a trendbe illeszkedik az is, hogy orosz diplomatákat sem tiltunk ki.

Vlagyimir Putyin Budapesten
 
Vlagyimir Putyin, Orbán Viktor
 
Budapest, 2019. október 30. A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor miniszterelnök (j) fogadja Vlagyimir Putyin orosz elnököt (k) a Karmelita kolostorban 2019. október 30-án. Balról Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter. MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher
Fotó: Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher / MTI
 

 

Más európai országokból ugyanis az ukrán invázió óta számos orosz "diplomatát" utasítottak ki.

Londonban 35, Varsóban 20, Pozsonyban pedig 15 orosz diplomata van. Az RTL-nek a külügyminisztérium azt állította, hogy a diplomaták létszámának meghatározása minden esetben „a küldő ország szuverén joga.” Valamennyi diplomata „átesik a szükséges nemzetbiztonsági vizsgálatokon”, amit a magyar hatóságok „a legnagyobb alapossággal és körültekintéssel” végeznek el.