„Klubrádió
A lényeg

Gyorsított NATO-tagfelvételt kezdeményezett Ukrajna

30/09/2022 20:40

| Szerző: Klubrádió

Ukrajna hivatalosan is kéri, hogy gyorsított eljárással vegyék fel a NATO-ba – jelentette be Volodimir Zelenszkij ukrán elnök pénteken. A Vlagyimir Putyin-féle "ünnepélyre" – melyen hivatalosan Oroszország részévé minősítették a megszállt Herszon, Zaporizzsja, Donyeck és Luhanszk régiókat – reagálva elmondta, Kijev kész tárgyalni Moszkvával, de nem a jelenlegi elnökkel.

"Döntő lépést teszünk azzal, hogy aláírjuk Ukrajna gyorsított NATO-csatlakozási kérelmét" – mondta az ukrán elnök a Telegramon közzétett videóban. A videón látható, amint Zelenszkij bejelenti a csatlakozási kérelmet, majd aláírja a dokumentumot.

A bejelentés érzékenyen érintheti Moszkvát, amely a NATO-t ellenséges katonai szövetségnek tekinti. Szerintük a Nyugat Moszkva befolyási övezetébe való behatolásra és az ország megsemmisítésére törekszik.

Videós beszédében Zelenszkij azzal vádolta Oroszországot, hogy szemtelenül átírja a történelmet és átrajzolja a határokat "gyilkosság, zsarolás, rossz bánásmód és hazugságok segítségével", amit Kijev nem fog megengedni.

Ugyanakkor kijelentette, Ukrajna továbbra is elkötelezett az Oroszországgal való "egyenlő, becsületes, méltóságteljes és tisztességes feltételek melletti" együttélés gondolata mellett.

"Nyilvánvaló, hogy ezzel az orosz elnökkel ez lehetetlen. Ő nem tudja, mi a méltóság és a becsület. Készek vagyunk a párbeszédre Oroszországgal, de egy másik elnökkel" – mondta Zelenszkij. 

(Forrás: 444)