„Klubrádió
A lényeg

Gyerekek bántalmazása miatt emeltek vádat egy volt iskolaigazgató, fideszes polgármester ellen

26/05/2023 16:09

| Szerző: Klubrádió

Hétrendbeli kiskorú veszélyeztetésének bűntette miatt emelt vádat az V. és XIII. Kerületi Ügyészség egy pedagógussal szemben, aki a vád szerint egy budapesti általános iskolában, a 2017/2018-as tanévben, „fegyelmezési céllal” hét – akkor 10 és 15 év közötti – diákkal szemben alkalmazott megalázó fegyelmezési módszereket, illetve testi fenyítést – közölte Bagoly Bettina ügyészségi szóvivő a 24.hu-val.

A 24.hu úgy tudja, hogy a vádiratban szereplő tanár P. Zsolt, a XIII. Kerületi Ének-zenei és Testnevelési Általános Iskola volt igazgatója, Újkenéz korábbi fideszes polgármestere.

A portálnak korábban tanárok és szülők is azt mondták, hogy a volt igazgató több gyereket, köztük egy kislányt megütött, illetve hogy a bántalmazásokat minden esetben roma gyerekek szenvedték el. A vádiratban a gyerekek roma származásáról nem tesznek említést, arról viszont igen, hogy az igazgató a gyerekek viselkedését kezelte bántalmazó módon.

A vádirat szerint a tanár többször felpofozta, arcon ütötte a gyerekeket, illetve hajukat és pajeszukat húzva fenyítette őket, de a cikk szerint előfordult az is, hogy gyerekeknek feltartott kézzel kellett térdepelniük, az egyik diák 45 perc után hagyhatta abban, amikor már nem bírta tovább.

Az ügyészség szerint a volt igazgató „súlyos kötelezettségszegéseivel a kiskorú sértettek egészséges erkölcsi fejlődését veszélyeztette”. A kerületi ügyészség végrehajtásában próbaidőre felfüggesztett szabadságvesztés kiszabását indítványozta a vádlottal szemben, valamint arra is indítványt tett, hogy a bíróság határozott időre tiltsa el minden olyan foglalkozástól és tevékenységtől, amelynek keretében 18 éven aluliak nevelését, felügyeletét, gondozását, gyógykezelését végezné, illetve velük egyéb hatalmi vagy befolyási viszonyban állna.

A 24.hu úgy tudja, hogy a volt iskolaigazgató a héten még nevelőként dolgozott egy fővárosi kollégiumban, de a tankerületi vezető végül „a vizsgálat idejére mentesítette a munkavégzés alól”.