„Köszönjük
A lényeg

Gulyásnál lobbizhatott az Ibiza-botrányba belebukó osztrák alkancellár, a Miniszterelnökség tagadja az értesüléseket

19/06/2024 19:57

| Szerző: Klubrádió

 | Szerkesztő: Szikora Gábor

A HVG és a Der Standard értesülései szerint Gulyás Gergely miniszternél lobbizhatott az Ibiza-botrányba belebukó Heinz-Christian Strache osztrák alkancellár a plázastop kikerüléséért. A Miniszterelnökségtől azt írták, hogy Gulyás semmilyen gazdasági ügyben semmilyen segítséget nem nyújtott sem a korábbi alkancellár hivatali ideje alatt, sem azt követően soha.

Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető fideszes miniszter együttműködött a szélsőjobboldali osztrák politikussal, Heinz-Christian Strachéval, hogy egy osztrák befektető a plázastop ellenére is terjeszkedhessen Magyarországon – derül ki a Der Standard oknyomozó munkájából, amelyről a HVG360 számolt be.

A cikk szerint az OBI barkácsáruház tulajdonosa 2019 májusában hálálkodó sms-t küldött Ausztria akkori alkancellárjának, a szabadságpárt Heinz-Christian Strachénak. Ebben arról számolt be, hogy izgatott, amiért beszélgetést folytathatott a Miniszterelnökséget vezető fideszes miniszterrel, Gulyás Gergellyel. Hozzátette, hogy elkezdhetnek nézelődni a megfelelő ingatlanok után, mert a fideszes miniszter azt mondta, hogy a jóváhagyás és végrehajtás előtt már nincs akadály.

Az sms-ek alapján úgy tűnik, hogy Strache ebben az időszakban a Müller drogéria terjeszkedésében is közreműködött. A budapesti projekt ügyében az üzletlánc német tulajdonosa, Erwin Müller a közvetítő sms-e szerint „nagyon hálás” volt az alkancellár segítségéért. Erre az a válasz érkezett, hogy ha kell még valami, akkor szóljanak neki, mert pár nap múlva  találkozik Orbán Viktorral a Karmelitában. Akkor mindenki elégedett volt, ám nem sokkal később megjelent az az ibizai videó, amely miatt az alkancellárnak le kellett mondania, először a Szabadságpárt elnöki tisztéről, majd az alkancellári pozícióról.

Az sms-ek alapján nem egyértelmű, hogy a két osztrák tulajdonosnak sikerült-e befolyásolnia a magyar hatóságokat. Az viszont tény,  hogy a plázastop ellenére mind az OBI, mind a Müller terjeszkedni tudott. A szabályozás meglehetősen átláthatatlanná teszi a kivételezést és döntő szava van egy olyan testületnek, amelyet a Miniszterelnökséget vezető miniszter képviselője elnököl. Ráadásul szavazategyenlőség esetén ő mondja ki a végső szót 

A HVG megkeresésére a Miniszterelnökségtől azt írták, hogy Gulyás Gergely a plázastoppal kapcsolatos testület munkájában nem vesz részt és nem is vett részt soha. Hozzátették, hogy a fideszes politikus a korábbi alkancellárral háromszor találkozott, lemondása óta pedig egyszer. Gulyás semmilyen gazdasági ügyben semmilyen segítséget sem a korábbi alkancellár hivatali ideje alatt, sem azt követően soha nem nyújtott – hangsúlyozták a közleményükben.