„Klubrádió

Gulyás: 30 milliárdból épülhetnek mobilbörtönök

27/02/2020 12:52

| Szerző: Index/Klubrádió

A kormány 30 milliárd forintot különített el a Belügyminisztérium számára. Ebből a pénzből akár ideiglenes büntetés-végrehajtási intézmények is létrehozhatók - közölte Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a csütörtöki kormányinfón. Beszélt a koronavírusról, színházügyről és metróról is.

Magyarországon továbbra sincsen koronavírusos megbetegedés, de éjszaka is beérkezett hét minta, amelyet jelenleg vizsgálnak -  mondta el Gulyás Gergely, Miniszterelnökséget vezető miniszter csütörtöki sajtótájékoztatóján, amelyről az index számolt be. 

Gulyás Gergely azt mondta:a mobilbörtön fogalma Magyarországon kívül is ismert, és hozzátette: részben ezekkel kell megoldani, hogy a jelenleg 115 százalékos telítettség lecsökkenjen. Ennek azért lehet különös jelentősége, mert a magyar börtönök zsúfoltsága miatt a strasbourgi bíróság jogosnak ítélt kártérítési igényeket, és a miniszterelnök évindító sajtótájékoztatóján (a szegregációt elszenvedő romáknak megítélt kártalanítás mellett) ezt támadta.

A kormány abból indul ki, hogy nem marad el a koronavírus miatt a tokiói olimpia. Ez alapján Gulyás tájékoztatása szerint a MOB által kért extra 462 millió forintot biztosítják a magyar olimpiai csapat felkészülésére, ezt soron kívül fogják folyósítani.

A Szabad Tér Színház ügyéről a miniszter azt mondta, hogy a kormány számára az a megoldás elfogadható, amely Bán Teodórának is.

A 3-as metró légkondicionálásának finanszírozásáról azt mondta, a főpolgármester felelőssége, hogy betartsa a klimatizálásáról tett ígéretét, ugyanakkor ha a főváros meg tudja oldani, hogy ez a szerelvényeket biztosító orosz cég kötbéréből legyen finanszírozható, akkor azt a kormány támogatja.

A Biodóm befejezésére pedig nincs keret sem idén, sem jövőre, ezt a fővárosnak kell elintéznie - tette hozzá.