„Klubrádió
A lényeg

Gettóból ki, gettóba be költöztették a nyíregyházi romákat – visszavette Brüsszel a pénzt

7/01/2022 21:15

| Szerző: Klubrádió

Több mint 1,7 milliárdos támogatást vont vissza az Európai Bizottság a nyíregyházi önkormányzat városrehabilitációs projektjének kivitelezését látva. 

Úgy gondolta megszüntetni a szegregációt a városban a nyíregyházi helyhatóság, hogy szociális városrehabilitációs projektje során az egyik, főként romák lakta telepről egy másikra költöztette a felszámolásra kijelölt gettóban élők nagy részét – írta a 444.hu

 
Nyíregyháza, Huszártelep
Forrás: Google Térkép
 

Az eljáráshoz uniós pénzeket használhattak fel. miután az önkormányzat még 2017-ben több mint 1,7 milliárd forintos uniós támogatást nyert a város fejlesztésre, a hátrányos helyzetűek segítésére meghirdetett tervek megvalósítására. A projekt során végül az történt, hogy a Keleti telep nevű szegregátumból  több mint 200 lakót költöztettek ki. A rossz lakhatási körülmények között élő családoknak aztán a Huszár telep nevű, szintén szegregált településrészen újítottak fel lakásokat, körülbelül 40-60 család költözhetett oda.

Egy helyi civil szervezet panasza után jutottak arra, hogy a pénz felhasználása lakóhelyi és oktatási szinten is szegregációt valósított meg, ez pedig ellentétes a támogatási célokkal és az uniós alapértékekkel. Glonczi László, a helyi roma nemzetiségi önkormányzat alelnöke és a Hátrányos Helyzetű Családok Országos Egyesületének elnöke fordult az Európai Bizottsághoz és az Alapvető Jogok Biztosához. Az uniós testület ezek után vonta vissza a milliárdos támogatást.