„Klubrádió
A lényeg

Gazdasági növekedésre számít az év második felére Varga Mihály

26/09/2023 11:57

| Szerző: Klubrádió

A második fél évben visszatérhet a magyar gazdaság növekedése – mondta Varga Mihály pénzügyminiszter az MTI tudósítása szerint a VIG Befektetési Alapkezelő Magyarország Zrt. Fókuszban a forint szakmai rendezvényén kedden Budapesten.

A miniszter szerinte a negyedéves adatok alapján "magunk mögött hagyjuk" a recessziós negyedéveket. Az idei év két utolsó negyedévében növekedés lesz, az infláció az év végére egy számjegyűre csökken, véli. Varga Mihály arra is kitért, hogy nehéz időszakon van túl a világ- és az európai gazdaság, a tavalyi magas energiaárak okozta sebek gyógyulnak. A pandémia minden országban a monetáris és fiskális politikák fellazulását hozta, magyarázta, hozzátéve, a feladat most is adott: az egyensúlyi mutatók stabilizálása, a hiány csökkenő pályára állítása.

Az államháztartás-hiány csökkentése kulcsfontosságú az egész gazdaság számára  – 2023-ban 3,9 százalékos GDP-arányos államháztartási hiánnyal számolnak, a finanszírozás rendben van, a hiányszám és az államadósság szintje is csökkenni fog szerinte.

A Portfolio tudósítása hozzáteszi, hogy a miniszter azt is mondta, "a cél továbbra is változatlan: 2023-ban tartani a hiányszámot, ami nyilván kihívásokkal teli. Jelenleg vizsgálja a kormány, hogy ez a 3,9 százalékos cél milyen eszközökkel tartható. Itt megint belekezdhetnék a múlt heti listámba, de nem teszem, vannak eszközeink, ez a lényeg."

A cél, hogy a hiánnyal együtt csökkenjen az államadósság is a tavalyi 73 százalékról 70 százalék alá, jövőre pedig 65–66 százalék környékére – mondta a miniszter.

A folyó fizetési mérleg egyenlege javulóban van a miniszter szerint, a második negyedév többlettel zárt, az ikerdeficit veszélye "kezd elmúlni" – derült ki az MTI tudósításából. Kedvező tendenciát mutat a külkereskedelmi egyenleg alakulása, ami tavasz óta pozitív, az egyenleg és az export rekordot dönthet 2023-ban. A külföldi működőtőke-befektetések (FDI) dinamikusan érkeznek az országba.

Varga Mihály továbbá jó hírnek nevezte, hogy továbbra is feszes a munkaerőpiac, a magas foglalkoztatottság 2023-ban is fennmaradhat. Arra számít, hogy a reálbérek szeptembertől növekedhetnek – az ország felzárkózásához ezt nélkülözhetetlennek nevezte. Kijelentette: a kormány a jegybankkal együtt arra fókuszál, hogy csökkenjen az infláció, és a lépések eredményesek.