„Klubrádió
A lényeg

Fürjes Balázstól Palkovics László miniszterhez került a Diákváros és a Fudan Egyetem projektje

17/04/2021 10:30

| Szerző: Klubrádió

Kínai egyetem és Diákváros is lesz Budapesten – így döntötte a kormány. Egy késő esti kormányhatározat elvette a témát Fürjes Balázs kormánybiztostól. Az új felelős Palkovics László miniszter lesz.

Az elmúlt napokban nagy vita folyt a sanghaji Fudan Egyetem kínai hitelből és kínai cég által felépítendő budapesti campusáról, amelyről Szijjártó Péter külügyminiszter kijelentette: nem kell félni tőle, annak ellenére, hogy az egyébként valóban színvonalas intézmény fő céljaként a Kínai Kommunista Párt politikájának megvalósítását hirdeti – írja a hvg.hu.

Karácsony Gergely főpolgármester tiltakozott az ellen, hogy a tervezett Diákváros helyére telepítenék a kínaiakat. Egy pénteken késő este közzétett határozat most egyértelműen kimondja: a kormány fenntartja szándékát a Budapest Diákváros megvalósítására, úgy, hogy emellett a Fudan Egyetem budapesti campusának oktatási-kutatási és adminisztratív infrastruktúrája is létrejöjjön. Egyúttal elvették az ügyet Fürjes Balázs kormánybiztostól, akinek a Déli Városkapu Fejlesztési Programból a Ferencvárosi Szabadidő- és Sportpark, az új Csepeli Közpark és a Dunai Evezős Központ előkészítése és tervezése marad meg feladatként.