„Köszönjük,
A lényeg

Franciaországban ingyenesek lesznek a sürgősségi fogamzásgátló tabletták

21/09/2022 13:37

| Szerző: Klubrádió

 | Szerkesztő: Kamasz László

A francia egészségügyi miniszter, François Braun szerdán bejelentette, hogy hamarosan minden gyógyszertárban ingyenesen hozzá lehet majd jutni a sürgősségi fogamzásgátló tablettákhoz - írja az Elle francia kiadása.

A sürgősségi fogamzásgátló tabletták korábban csak a kiskorúak és felnőttkorú diákok számára voltak ingyenesen hozzáférhetőek. A fiatalok gyógyszertárakban, egészségügyi központokban és az iskolai orvosi szobákban is kérhettek tablettát, akár orvosi recept nélkül is. A felnőttek viszont eddig csak recepttel vásárolhattak tablettát, az ára 3 és 20 euró között mozgott, aminek csak egy részét fedezte a társadalombiztosítás – írja a Telex.

"A női fogamzásgátlást illetően megerősítjük a nők védelmét azzal, hogy megkönnyítjük számukra a sürgősségi fogamzásgátláshoz való hozzáférést. A gyógyszertárakban mostantól ingyenesen és vény nélkül juthatnak hozzá az esemény utáni tablettákhoz, bármely életkorban” – jelentette be a francia egészségügyi miniszter.

Fotó: Pixabay
 

A szexuális úton terjedő fertőzések szűrése 26 éves korig szintén ingyenes lesz, és orvosi beutaló sem kell majd hozzá. Mindkét intézkedés a 2023-as társadalombiztosítási költségvetési törvénytervezetben szerepel, amelyről szeptember 26-án tárgyal majd a miniszteri tanács.

"A kormány azért tesz most konkrét lépéseket, hogy a jövőben ne kelljen anyagi okok miatt lemondaniuk a sürgősségi fogamzásgátlásról a nőknek” – mondta Isabelle Rome, a férfiak és nők közötti egyenjogúságért felelős miniszteri biztos.

"Akkor, amikor a konzervativizmus térnyerésének vagyunk tanúi Európában és szerte a világon, kormányunk ismét bizonyítja, hogy a nemek közötti egyenlőség és a nők testük feletti rendelkezési joga abszolút prioritást élvez Franciaországban” – tette hozzá.