„Klubrádió
A lényeg

Fővárosi Közgyűlés: Ne változtassanak a választási rendszeren!

29/11/2023 14:41

| Szerző: Klubrádió

13 év teljhatalmi kormányzás után így akarják manipulálni a szabályokat, mert nem tudják elviselni, hogy valami nem az övék, ez tényleg nindzsatempó – mondta Karácsony Gergely főpolgármester. A közgyűlés többsége kimondta, hogy nem ért egyet a választási rendszer megváltoztatásával; a fideszesek tartózkodtak, Hassay Zsófia, Pokorni Zoltán és Szentgyörgyvölgyi Péter nem szavazott.

A Fővárosi Közgyűlés többsége kimondta, hogy nem ért egyet azzal, hogy a helyi önkormányzati képviselők és polgármesterek jövő évi választása előtt a választási rendszert bármilyen módon átalakítsák.

Csütörtökön az Országgyűlés elé kerül a Mi Hazánk által benyújtott javaslat, amellyel visszaállítanák a tisztán listás választási rendszert Budapesten. Noha a javaslat mögött a Fidesz feltételezhető, és a listaállítás feltételei teljesen mások lennének, mint a 2014 előtti rendszerben – erre hívta fel a figyelmet Tóka Gábor, a CEU professzora a Klubrádióban.

A javaslat, amellyel a közgyűlés az egyik napirendi pontot egészítette ki, az Európa Tanács Velencei Bizottságának gyakorlatára hivatkozik, miszerint az általános választások időpontját megelőző egy évben választási rendszert nem szabad módosítani.

A javaslatot a közgyűlés 18 igen szavazattal fogadta el, a testület fideszes tagjai tartózkodtak vagy nem szavaztak.

Az ülésen jelen volt és a teremben is tartózkodott a fideszes Hassay Zsófia képviselő, Szentgyörgyvölgyi Péter V. kerületi polgármester és Pokorni Zoltán XII. kerületi polgármester is, de valamiért ők nem nyomtak semmilyen gombot – jegyzi meg cikkében a Telex. A többi jelen lévő fideszes, illetve az általában Fidesszel szavazó polgármester tartózkodott.

Karácsony Gergely főpolgármester azt mondta, hogy erre a határozatra azért volt szükség, mert a kormány napok alatt szeretné átírni a választási szabályokat. A Mi Hazánk javaslatát ugyanis a Fidesz már napirendre is vette, rendkívüli parlamenti ülésen tárgyalják csütörtökön.

A főpolgármester napirend előtt arról beszélt, hogy a „nindzsakormány” a fővárosi választási rendszer felborításához megkérte „szélsőséges szövetségét”, a Mi Hazánkat, hogy nyújtsanak be egy javaslatot. „Demokráciában vannak játékszabályok: mondjuk az, hogy a játékszabályokat nem módosítjuk úton-útfélen” – jelentette ki Karácsony.

Hozzátette: nem érti, ezek után hogyan magyarázza majd Navracsics Tibor miniszter az EU-ban, hogy Magyarország jogállam. „13 év teljhatalmi kormányzás után így manipulálni a szabályokat, mert nem tudják elviselni, hogy valami nem a maguké, az tényleg nindzsatempó” – mondta a főpolgármester.

Wintermantel Zsolt, a Fidesz frakcióvezetője arról kérdezte Karácsony Gergelyt, hogy 1994-ben fiatal felnőttként hogyan élte meg azt, mikor az MSZP–SZDSZ-kormány három hónappal a választás előtt megváltoztatta az önkormányzati törvényt. Ahogy a cikkben is megjegyzik, a Fidesz néhány hete még hasonlóan gondolkodott egy esetleges változtatásról, mint most a főváros. „A Velencei Bizottság állásfoglalása alapján a választástól számított egy éven belül nem lehet módosítani a szabályokon, így ez nem időszerű felvetés” – írták a Szabad Európának októberben.

Ha elfogadják a közgyűlés által most elutasított javaslatot, a Fővárosi Közgyűlést a jövő júniusi önkormányzati választás után már nem a kerületi polgármesterek alkotnák, hanem tagjait listás választási rendszer alapján választanák meg a budapestiek. Fővárosi listát pedig az a párt állíthatna, akinek legalább három kerületben van polgármesterjelöltje, vagy főpolgármester-jelöltet indít.

(Kiemelt kép: MTI/Balogh Zoltán)