„Klubrádió
A lényeg

Fideszes politikusoknak is jutott hely a francia Riviérára szervezett önkormányzati tanulmányúton

11/07/2023 16:36

| Szerző: Klubrádió

Kovács Péter, a XVI. kerület kormánypárti polgármestere is részt vett Nizzában az önkormányzat által szervezett tanulmányúton. 39-en utaztak a kerület pénzén: az oktatási intézmények vezetői mellett a polgármester és helyettesei, fideszes képviselők, irodavezetők, sőt a mezőőrség munkatársa is. Az út 13 millió forintba került – írja a 24.hu.

Kovács Péter, Budapest XVI. kerületének fideszes polgármestere, Ács Anikó és Szász József alpolgármester, valamint más kormánypárti képviselők is részt vettek azon a tanulmányúton, amelyet az önkormányzat a francia Riviéra központjába, Nizzába szervezett főként a kerület oktatási intézményei vezetőinek – tudta meg a 24.hu.

Májusban az RTL riportjából derült ki, hogy a négynapos tanulmányúton az Észak-Pesti Tankerületi Központ vezetője is részt vett több iskolaigazgatóval együtt, Nemes Gábor, a DK helyi képviselője közérdekű adatigénylést nyújtott be az önkormányzathoz, amihez a momentumos Hollai Gábor is csatlakozott. 

Kovács Péter azzal magyarázta az utat, hogy "évtizedes tradíció" az évenkénti intézményvezetői tanulmányút, így ismerték meg a német és a spanyol oktatási rendszert is. Arról viszont akkor nem beszélt a polgármester, hogy ő is részt vett az utazáson több kerületi politikus társaságában – írja a portál. 

Mint kiderült, 39 ember utazott az önkormányzat pénzén Nizzába, ami így több mint 13 millió forintba került. Ugyanakkor a teljes létszámnak csupán a felét tették ki az iskolai, óvodai és bölcsődei intézményvezetők. A polgármesteren és két alpolgármesterén kívül részt vett az utazáson a szintén fideszes Antalóczy Csaba önkormányzati képviselő, valamint párttársa, Dobre Dániel is. Ez azt jelenti, hogy a kerületi fideszes testületi tagok fele ott volt.

A 24.hu megkereste Kovács Pétert, aki megerősítette, hogy részt vett az úton. A polgármester azt közölte, a tanulmányúton az intézményvezetők – iskolaigazgatók, óvodavezetők, egyéb intézmények vezetői (például a mezei őrszolgálat vezetője, a művelődési ház vezetője) – vesznek részt. Továbbá az ezen önkormányzati területért felelős hivatali vezetők (irodavezetők), illetve önkormányzati vezetők (bizottsági elnökök, polgármester, alpolgármesterek) is.

Azt írta, ez nem újdonság a XVI. kerületben, már 1996-ban az akkori MDF-es polgármester idejében is volt hasonló tanulmányút, majd 1998 és 2006 között az MSZP-s polgármester idején is, hasonlóan az önkormányzati vezetők, polgármester, alpolgármesterek részvételével. Vagyis – ahogy fogalmazott – ez több mint 20 éves tradíció a XVI. kerületben, melyet 2006-os megválasztását követően ő sem szakított meg. Kiemelte, ez nemcsak tanulmányút, hanem csapatépítő rendezvény is.

Egyébként 2019-ben 8 millió forintot, 2021-ben 14 millió forintot, 2022-ben pedig több mint 10 millió forintot költöttek az utazásra (amely 2020-ban feltehetően a koronavírus-járvány miatt maradt ki). Az is kiderült, hogy 2019-ben Barcelonába szerveztek intézményvezetői tanulmányutat, 2021-ben Szentpétervárra, 2022-ben pedig Portóba utaztak. 2024-ben várhatóan Skóciába látogatnak majd.

(Kiemelt kép: MTI/Koszticsák Szilárd)