„Köszönjük,
A lényeg

Ferenc pápa bocsánatot kér a melegektől

28/05/2024 18:24

| Szerző: Klubrádió

Homofób kijelentései miatt bocsánatot kér Ferenc pápa – olvasható a Vatikán közleményében. 

Az egyházfő az olasz püspöki konferencia zárt ajtós megbeszélésén tiltakozott a szexualitásukat meg nem élő meleg férfiak papi szolgálata ellen, majd hozzátette, hogy egyes katolikus szemináriumokban már így is túl sok volt a „b*zulás”.

A közleményben azt írták: a katolikus egyház éves fejének „nem állt szándékában megbántani senkit, vagy homofób kifejezéseket használni”, ezért bocsánatot kér „azoktól, akik sértve érezték magukat”.

Ahogy a 444.hu összegzi, Ferenc pápa kijelentései több olasz lap szerint a püspökökkel folytatott zárt ajtós vitán hangzottak el a múlt héten. Amikor arról kérdezték, fel kell-e venni meleg férfiakat a katolikus szemináriumokba, ahol papokat képeznek, azt mondta, hogy bár fontos mindenkit befogadni, valószínű, hogy egy meleg személlyel kettős életet kockáztatnának. Ezután állítólag hozzátette, hogy egyes szemináriumokban már így is túl sok volt a „frociaggine” – ez vulgáris olasszal nagyjából „b*zulást” vagy „b*ziságot” jelent.

Egy meg nem nevezett püspök szerint Ferenc tréfának szánta a szóhasználatot, de az zavart keltett a püspökök között. Van, aki szerint nem is volt azzal tisztában, hogy sértő ez a kifejezés.

(Kiemelt kép: MTI/AP/Alessandra Tarantino)