„Klubrádió
A lényeg

Ferenc pápa az Orbán családdal fotózkodott, a Bazilikában pedig megáldotta a Szent Jobbot

28/04/2023 21:25

| Szerző: Klubrádió

"A család az család" szöveggel posztolt képet Orbán Viktor miniszterelnök arról, hogy családja pénteken találkozott Ferenc pápával. A katolikus egyházfő pénteken Budapesten járt.

Orbán Gáspár, Orbán Viktor fia nem volt jelen. 

 
Ferenc pápa az Orbán családdal
 
 

Péntek délelőtt érkezett Budapestre Ferenc pápa. A Sándor-palota előtti téren Novák Katalin köztársasági elnök fogadta a Szentatyát, ahol katonai tiszteletadással üdvözölték.

Pápalátogatás - Ferenc pápa fogadása a Szent György téren
 
Novák Katalin köztársasági elnök katonai tiszteletadás mellett fogadja Ferenc pápát a Szent György téren 2023. április 28-án. A katolikus egyházfő háromnapos apostoli látogatásra érkezett Magyarországra. A sorban Orbán Viktor miniszterelnök, Kövér László, az Országgyűlés elnöke és Sulyok Tamás, az Alkotmánybíróság elnöke (b-j).
 Fotó: Bruzák Noémi / MTI/Bruzák Noémi
 

Délután  17 órától Ferenc pápapüspökökkel, papokkal, diakónusokkal, szerzetesekkel, papnövendékekkel és lelkipásztori munkatársakkal találkozott a Szent István Bazilikában. Előtte műsorral fogadták az egyházfőt, amelyet a helyszínen felállított kivetítőkön lehetett követni.

A Bazilika kapujában Erdő Péter bíboros, esztergom-budapesti érsek, valamint Veres András, a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia elnöke várta a kerekesszékben érkező Ferenc pápát.

Pápalátogatás - Ferenc pápa a Szent István-bazilikában
 
Pápalátogatás - Ferenc pápa a Szent István-bazilikában
 
Ferenc pápa mellett Veres András győri megyés püspök, a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia (MKPK) elnöke (b) és Erdő Péter bíboros, esztergom-budapesti érsek (j).
 Fotó: MTI/Balogh Zoltán
 

Ferenc pápa mond beszédet a Bazilikában, rögtön az elején visszautalt legutóbbi látogatására, a 2021-es eucharisztikus kongresszusra. Ezután a mostani apostoli látogatás jelmondatát idézte, miszerint "Krisztus a jövőnk" és hozzátette, nem szabad azt hinnünk, hogy mi vagyunk Krisztus jövője.

A pápa szerint a legnagyobb nehézséget az elvilágiasodás és az azt kísérő jelenségek, mint például a hedonizmus jelentik a kereszténység számára, amely a családok szentségét is veszélyezteti. Prédikációjában elmondta, mindenhol keresni kell Istent de csak úgy, hogy az evangélium tanításait figyelembe vesszük.

Prédikációja végén latinul hangzott el a Miatyánk, majd az egyházfőnek odaadták a Szent István jobb kezének tartott Szent Jobbot, amit Ferenc pápa megáldott. 

Pápalátogatás - Ferenc pápa a Szent István-bazilikában
 
 Ferenc pápa a Szent Jobbot tekinti meg a püspökökkel, papokkal, diakónusokkal, szerzetesekkel, papnövendékekkel és lelkipásztori munkatársakkal rendezett találkozóján a Szent István-bazilikában 2023. április 28-án.
 Fotó: MTI/Balogh Zoltán
 

(Forrás: hvg.hu)