„Klubrádió
A lényeg

Fellebbez a fogyasztóvédelmi bírság ellen a Ryanair

24/08/2022 14:43

| Szerző: Klubrádió

Fellebbez a rá kiszabott fogyasztóvédelmi bírság ellen a Ryanair - erősítette meg az ír légitársaság. "A magyar kormány döntésénél, miszerint extraprofitadót szab ki a veszteséges légitársaságokra, csak az az idiótább döntés, hogy a magyar fogyasztóvédelmi hatóság büntetést szabott ki a Ryanairre és a döntését előbb közölte az igazságügyi miniszterrel, mint a légitársasággal" – indokolta a cég szerdai közleményében Michael O’Leary, a cég vezetője.

A Ryanair és a kormány párharca azután kezdődött, hogy Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter bejelentette, több ágazatra extraprofitadót szabnak ki, ennek keretében a Magyarországról induló légi utasonként, céliránytól függően 3900 vagy 9750 forintos pótdíjat kell fizetni. Az ír fapados légitársaság vezetője több felemelte a hangját az adó ellen, a hvg.hu-nak adott interjújában pedig többször le is idiótázta a minisztert. Sőt, később azt mondta, Nagy és Gulyás Gergely a Jim Carrey és Jeff Daniels filmjéből ismert Dumb és Dumber. Gulyás Gergely azzal vágott vissza, hogy gyakorlatilag lealkoholistázta az ír O'Learyt.

A cég egyből közölte is, hogy áthárítják az utasokra az extraprofitadót, ami miatt fogyasztóvédelmi eljárás indult ellenük, amely végül 300 millió forintos bírsággal zárult. A hivatalos indoklás szerint azért, mert „a légitársaság jogsértést követett el, mivel tisztességtelen kereskedelmi gyakorlatával megtévesztette a fogyasztókat.” A megtévesztés a kormányhivatal szerint azt jelenti, hogy a Ryanair úgy kommunikált, mintha rá szabták volna ki az extra adót, ám az a földi kiszolgáló céget terheli. Azt persze már nem említi a hatóság, hogy ezt a terhet a kiszolgáló cég egy az egyben átterheli a légitársaságokra.

Szerdai közleményében a Ryanair hangsúlyozta, hogy szerinte a kormány jogellenesen próbálja akadályozni a légitársaságok jogát arra, hogy a visszamenőlegesen kivetett adót áthárítsák az utasokra. Mint írják, az uniós jog – amely Magyarországot továbbra is kötelezi – lehetővé teszi az uniós légitársaságok számára, hogy a tagállami kormányok beavatkozása nélkül, szabadon állapítsák meg a viteldíjakat és hárítsák át az adókat a fogyasztókra. Szerintük az, hogy a döntés hamarabb jelent meg az igazságügyi miniszter Facebook-oldalán, mielőtt a Ryanair bármilyen értesítést kapott volna, jól mutatja, hogy politikailag motivált döntésről van szó.

Éppen ezért a társaság bírósághoz fordult, hogy bizonyítsa igazát. Mint fogalmaztak: bíznak abban, hogy az EU Bíróságai jogszerűnek mondják ki azt, hogy a magyar kormány visszamenőlegesen kivetett adóját áthárították utasaikra.

(via hvg.hu, kiemelt kép: Pixabay)