„Klubrádió
A lényeg

Merkel: Nem akartam Putyint tovább provokálni

8/06/2022 07:15

| Szerző: Klubrádió

Fél évvel ezelőtt, 16 év kancellárság után távozott a hivatalából Angela Merkel. Azóta kerülte a nyilvánosságot, de kedd este a Berliner Ensemble színpadán másfél órán keresztül beszélgetett a Spiegel újságírójával, Alexander Osanggal.

Merkel elmesélte, hogy már 2007-ben azt mondta neki Putyin, hogy a Szovjetunió szétesését tartja a 20. század legnagyobb tragédiájának, és az Ukrajna elleni háború kitörése előtti hónapokban látni lehetett, hogy Oroszország készül valamire.

A kancellár elismerte, hogy a Krím-félsziget annexiójánál keményebben kellett volnia fellépniük a Kremllel szemben, viszont megvédte az álláspontját azzal kapcsolatban, hogy Ukrajnát nem vették fel 2008-ban a NATO-ba – írja a Telex.

Szerinte Putyin „hadüzenetként” fogta volna fel Ukrajna NATO-tagsági tervét, amelyet Németország kormánya blokkolt, ő pedig tudta, hogyan gondolkodik az orosz elnök és nem akarta Putyint tovább provokálni.

„Nagyon rosszul érezném magam, ha azt mondtam volna: nincs értelme Putyinnal tárgyalni” - mondta. „Nagy tragédia, hogy nem sikerült, de nem hibáztatom magam amiatt, hogy megpróbáltam” - idézte a 444 a volt német kancellárt.

 Angela MerkelAngela Merkel
 

.

Szerinte a háborút a Szovjetunió szétesésével kialakult geopolitikai problémák okozták, és ebben a nyugat is hibás:

„Nem osztom Putyin úr véleményét, hogy ezt nagyon világossá tegyem. De nem sikerült olyan biztonsági keretrendszert létrehoznunk, amely megakadályozhatta volna az ukrajnai háborút. És ezen is el kellene gondolkodnunk.”

„Nem hittem abban, hogy Putyint meg lehet változtatni a kereskedelem révén” – mondta. De ha már a politikai együttműködés lehetetlen volt, ésszerűnek tartotta legalább a gazdasági kapcsolatot fenntartani Moszkvával.