„Klubrádió
A lényeg

Fej-fej mellett a Fidesz és az ellenzék

23/12/2021 07:55

| Szerző: Klubrádió

Októberről novemberre erősebben nőtt a Fidesz támogatottsága a párt/listaválasztók között (35-ről 39%-ra), mint az ellenzéké, de decemberre ismét átvette az előnyt a hatpárti ellenzék, derült ki a Závecz Research felméréséből, amit a Népszava ismertetett. A Fidesz 38, az ellenzék 39 százalékos támogatottságot élvez.

A választáson részvételüket biztosra ígérő és a listák között választani is tudó szavazók csoportjában novemberhez hasonlóan az ellenzék 49, a kormánypárti lista 48 százalékot ér el.

A kutatás szerint "mindkét tábor bízik a győzelemben, de a Fidesz-KDNP hívei optimistábbak: a kormánypártiak 97, az ellenzéki támogatók 91 százaléka feltételezi, hogy egy mostani választáson a nyertes oldalhoz tartoznának.

Ha szétbontjuk pártokra a népszerűséget, magasan vezet a Fidesz, amit a népesség 37 százaléka támogat, a második helyen a Demokratikus Koalíció 12 százalékkal, a Jobbik 10 százalékkal, az MSZP 6, a Momentum pedig 5 százalékkal. Az LMP, a Párbeszéd és a Mi Hazánk 2-2 százalékos népszerűségnek, a Kétfarkú Kutyapárt 1 százalékosnak örvendhet. A pártnélküliek aránya 22 százalék.