„Támogassa
A lényeg

FAZ: Az EB a 7,5 milliárd eurós kohéziós alap befagyasztását javasolja

23/11/2022 15:49

| Szerző: Klubrádió

Az Európai Bizottság úgy ítéli meg, hogy Budapest teljesített ugyan néhány kötelezettséget, de nem mindet, és különösen a fontosakat nem, ezért három magyar operatív program forrásainak 65 százalékát javasolják elvonnni Magyarországtól – írja forrásaira hivatkozva a Frankfurter Allgemeine Zeitung. Az ügyben az Európai Tanács dönt. Mintegy 3000 milliárd forinttól eshet el Magyarország.

A Európai Bizottság illetékes szervei arra a következtetésre jutottak, hogy Budapest nem teljesítette kellőképpen a korrupció elleni küzdelemben tett reformígéreteit, ezért a testület ezért jövő hét szerdai ülésén azt fogja javasolni a tagállamoknak, hogy fagyasszanak be 7,5 milliárd eurót három kohéziós programból – írja forrásaira hivatkozva a Frankfurter Allgemeine Zeitung konzervatív napilap.

A Telex összefoglalója szerint Ursula von der Leyen bizottsági elnök kedden tájékoztatta erről az Európai Parlament frakcióvezetőit. A Bizottság jelenlegi értékelése Varga Judit magyar igazságügyi és európai ügyekért felelős miniszter szombaton elküldött levelén alapul. Ebben Varga felvázolta a kormány lépéseit. Budapest teljesített ugyan néhány kötelezettséget, de nem mindet, és különösen a fontosakat nem.

Ha a Tanács elfogadja a Bizottság javaslatait, három magyar operatív program forrásainak 65 százalékát elvonják Magyarországtól. Ez 7,5 milliárd euró, azaz mintegy 3000 milliárd forint blokkolását jelentené, ennyi pénztől esne el az ország. Ez az összeg a 2027-ig tartó költségvetési időszakra vonatkozó kohéziós források mintegy harmadának elvonását jelentené.

Ezen kívül a helyreállítási alap Magyarországot illető részének folyósítása is kérdéses.

A hír megjelenését követően látványosan gyengült a forint.