„Klubrádió
A lényeg

Exit poll: A szélsőjobbos Meloni és szövetségesei győztek Olaszországban

26/09/2022 00:06

| Szerző: Klubrádió

Az exit pollok a szélsőjobboldali Olasz Testvérek és a pártelnök Giorgia Meloni vezette jobboldali koalíció győzelmét vetítik előre. A jobboldali szövetség várhatóan 41 és 45 százalék, a baloldali 25 és 29 százalék között végez. Meloni, Matteo Salvini és Silvio Berlusconi szövetsége szűken, de lemarad a kétharmadról jelen állás szerint.

Ez parlamenti helyekre átszámítva 227 és 257 főt jelentene a jobboldalnak a 400 fős alsóházban, illetve 111 és 131 közötti eredményt a 200 fős felsőházban, tehát szűken, de lemaradnának a kétharmados többségről.

Az Olasz Testvéreket 22 és 26 százalék közé várják, míg a Matteo Salvini-féle jobboldali populista Ligát 8,5 és 12,5 százalék közé, Silvio Berlusconi exminiszterelnök Forza Italiáját pedig 6 és 8 százalék közé saccolják. A baloldali koalíciót vezető Demokrata Pártot (PD) 17 és 21 százalék körülire, a baloldali populista Öt Csillag Mozgalmat 13,5 és 17,5 közé, a centrista pártokat pedig 6,5 és 8,5 százalékra várják.

Bár az olaszországi exit pollok az elmúlt években nem mindig voltak teljesen pontosak, ilyen nagy arányú különbségnél nem valószínű, hogy ez döntő lenne. A részvételi arány 64,7 százalék volt, jóval alacsonyabb a négy évvel ezelőtti 73 százaléknál.

Giorgia Meloni személyében először lehet női miniszterelnöke Olaszországnak. A Benito Mussolini néhai fasiszta diktátort korábban nyíltan dicsérő politikus, Orbán Viktorral is jó kapcsolatban van, korábban ifjúsági miniszter volt. Pártja a posztfasiszta gyökerű, bár néppártosodni próbáló Olasz Testvérek (Fratelli d'Italia, egyes fordításokban Olasz Fivérek).

(via Telex, kiemelt kép: Vox España / Flickr.com)