„Klubrádió
A lényeg

Euronews: Örülnek a Néppártban, hogy megszabadultak Orbántól, nincs esélye Navracsicsnak

3/06/2022 17:07

| Szerző: Klubrádió

Az Euronews információi és az Európai Néppárt rotterdami kongresszusán elhangzott beszédek alapján Navracsics Tibornak lényegében esélye sincs arra, hogy javítsa a Néppárt és a Fidesz kapcsolatát. Sőt, a legnagyobb európai pártcsaládban kifejezetten örülnek annak, még tavaly eltávolították a Fideszt, így Orbán Viktor oroszbarát politikája nem hozza kellemetlen helyzetbe a Néppártot. 

Az Európai Néppárt rotterdami kongresszusán elnökké választották Manfred Weber eddigi frakcióvezetőt. Később kiderült, hogy Navracsics Tibor, az új kormány uniós pénzekért felelős minisztere is a kongresszusra látogatott, noha, mint ismert, a Fidesz botrányok sorozata után tavaly kilépett a Néppártból. Navracsics az atv.hu-nak azt is nyilatkozta, hogy a KDNP-tagságát aktiválva látogatott Rotterdamba, az egyik fontos feladatának pedig azt tartja, hogy az Európai Néppártot és a Fideszt közelebb hozza egymáshoz. 

Csakhogy az Euronews információi szerint a Néppártban ezzel éppen ellentétes hangulat uralkodik, örülnek annak, hogy a Fidesz komoly politikai nyomás hatására végül tavaly kilépett a pártcsaládból. Szerda délután a leköszönő elnök, Donald Tusk ezt világossá is tette: „Putyinnak és a filozófiájának sok képviselője van Európában. (...) Ezért ma világosan látszik, mennyire fontos volt az a döntésünk, hogy búcsút mondtunk Orbán Viktornak, aki konzisztens módon védi a Kremlt és népszerűsíti az új illiberális demokráciát, ami tulajdonképpen az autoriter állam egy új változata.”

 
Manfred Weber
 
Fotó: Flickr.com.
 

A lengyel politikus ebben megköszönte utóda, Manfred Weber segítségét, ezzel arra utalt, hogy lényegében a Néppárt EP-frakciója kényszerítette ki a Fidesz távozását azzal az alapszabály-módosítással, amely lehetővé tette egész pártok kizárását a képviselőcsoportból. Orbán Viktor e döntés után jelezte, a Fidesz elhagyja a frakciót és magát a Néppártot is.

Manfred Weber a megválasztása utáni beszédében így mondott köszönetet Tusknak Orbán eltávolításáért. „Az Ön erős vezetése alatt lezártuk az Orbán Viktor-fejezetet. Ma pedig mi hordozzuk a demokrácia, a független igazságszolgáltatás és a korrupció elleni harc zászlaját.” Az Euronews értesülései Navracsics Tibor többször is próbált találkozni Weberrel, sikertelenül.

 
Donald Tusk lengyel politikus, az Európai Néppárt új elnöke
 Fotó: Arno Mikkor
 

A lengyel delegáció Tusk vezetésével küzdött a Fidesz eltávolításáért, és nagyon nem nézik jó szemmel azt, hogy Magyarország vétóval blokkolta az Oroszország elleni szankciók folyamatát. A lengyel Polgári Platform EP-képviselője, a volt külügyminiszter Radek Sikorski szerint Orbánnak nem a Néppártban, hanem Putyin Egységes Oroszország Pártjában van a helye. 

A politikus a Twitteren azt írta, Orbán Viktor megvétózta az orosz háborús uszító Kirill pátrirka szankcionálását, aki támogatta Putyin hadjáratát, mert szerinte így lehet megvédeni a Donbasz lakóit a melegfelvonulásoktól.

Ugyancsak a Fidesz és a Néppárt viszonyának fagyosságára utal, hogy a Néppárt külügyi szóvivője, Michael Gahler is élesen bírálta Orbán Viktort:  "Egy nap kiderül majd, hogy mivel kényszerítik önt engedelmességre az oroszok. Ez nagyon kellemetlen a szabadságszerető Magyarország számára".

(Kiemelt kép: MTI/Máthé Zoltán)