„Támogassa
A lényeg

EU-s pénzből elkezdték felújítani, most elbontják az óvodát

22/08/2022 06:36

A keszthelyi önkormányzat 199,96 millió forint vissza nem térítendő EU-s támogatást kapott az Életfa Óvoda Kísérleti utcai tagóvodájának a felújítására és bővítésére 2018-ban. Ruzsics Ferenc, Keszthely akkori fideszes polgármesterének lelkes tervei ellenére  az egészből nem lett semmi, egy csütörtökön elfogadott előterjesztés szerint az óvodát elbontják, írja a 24.hu.

A Ruzsics-vezette önkormányzat az InvestMondi-System Építőipari Kereskedelmi és Szolgáltató Kft.-t bízta meg az óvodai beruházással, továbbá több mint egymilliárd forint uniós pénzből a városi strandot és a Reischl sörházat is fel kellett újítani. A Kisvárosunkért Érdekvédelmi Egyesület (KÉVE) egy évvel később figyelmeztetett, hogy a kft. ügyvezetője és tulajdonosa egy felszámolás alatt álló, hasonló nevű és tevékenységű cégben is érdekelt.

Elkezdődött a balatoni hajózási szezon
 

 
Manninger Jenő fideszes országgyűlési képviselő beszédet mond a 176. balatoni hajózási szezon megnyitása alkalmából tarott balatonfüredi rendezvényen. MTI/Varga György
Fotó: Varga György
 

 

Az óvoda-felújítás 75 százalékos állapotig készült el, de a szakértői vélemény szerint viszont a hibás teljesítések, az ázás okozta károk miatt a készültség igazából 40–45 százalékos.

A sörház és az óvoda felújítása ügyében OLAF- és rendőrségi vizsgálat is indult, az utóbbi a Nemzeti Adó- és Vámhivatal Nyugat-dunántúli Regionális Bűnügyi Igazgatóságánál kötött ki. Végül az önkormányzat felbontotta a szerződéseket a kivitelezővel. A nyáron hivatalba lépett új fideszes polgármester, Manninger Jenő a lapnak azt mondta, a teljes uniós támogatási összeget, közel 200 millió forintot kell visszafizetni, ebből csak 33 millió van a számlán. A projekt építésében és műszaki lebonyolításában részt vevőket perelni fogják anyagi kártérítésért.