„Klubrádió
A lényeg

Északi Áramlat: a svédek szerint bizonyíték van a szabotázsra

6/10/2022 19:43

| Szerző: Klubrádió

A helyszíni szemle megerősítette azokat a feltételezéseket, hogy „durva szabotázs” történt az Északi Áramlat 1 és 2 gázvezetékeknél, és a vizsgálat alátámasztotta, hogy robbanások történtek – jelentette be a svéd nemzetbiztonsági hivatal. 

Mats Ljungqvist svéd főügyész azt is elmondta, hogy több, helyszínen talált bizonyítékot lefoglaltak, de részleteket nem közölt.

A svéd és a dán hatóságok azután indítottak vizsgálatot, hogy mindkét gázvezeteknél két-két helyen észleletek komoly szivárgásokat. A helyszínek Svédország és Dánia kizárólagos gazdasági övezetében történtek. A dán hatóságok egyelőre nem adtak információt a vizsgálat dániai területen folyó részének eredményéről.

Az EU már a szeptember végi szivárgások után szabotázsakcióról beszélt, és határozott választ ígért, de hivatalosan nem neveztek meg felelőst. Egyes vélekedések szerint Moszkva szándékosan robbanthatta fel a saját gázvezetékét. Az orosz vezetés viszont arra utalt, hogy szerintük az Egyesült Államok állhat az egész mögött.

Oroszország csütörtökön jelezte, hogy diplomáciai csatornákon keresztül értesítették, hogy nem vehet részt a vizsgálatban. Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője szerint nem lehet objektív vizsgálatot végezni a részvételük nélkül.

(via Telex, kép: MTI/EPA/TT Hírügynökség/Svéd parti őrség)