„Klubrádió
A lényeg

Észak-Korea felrobbantotta a párbeszéd házát

16/06/2020 16:11

| Szerző: MTI/Klubrádió

Észak-Korea felrobbantotta a keszongi Korea-közi összekötő irodát - közölte a dél-koreai országegyesítési minisztérium.

A határvárosban lévő összekötő irodát 2018-ban létesítette a két ország, hogy elősegítse a párbeszédet és az együttműködést. Az épületet a két ország vezetőjének csúcstalálkozója után kialakult békülékeny hangulatban nyitották meg. Idén január közepén azonban a koronavírus terjedése miatti aggodalmak nyomán felfüggesztették az ottani tevékenységet.

A múlt héten Észak-Korea "ellenségnek" kiáltotta ki Dél-Koreát, és fogadkozott, hogy mindenfajta kommunikációs csatornát felszámol a dél-koreai aktivisták röpiratos kampánya miatt. Észak-koreai disszidensek és más aktivisták ugyanis az elmúlt hetekben Dél-Koreából apró hőlégballonok segítségével szórólapokat juttattak át a határon, erőteljesen bírálva a phenjani rezsimet és a katasztrofális emberi jogi helyzetet.

Oroszország aggodalmát fejezte ki a Koreai-félszigeten növekvő feszültségek miatt, és önmérsékletre intette a feleket. Dmitrij Peszkov elnöki szóvivő szerint a Kreml figyelemmel kíséri a fejleményeket, egyelőre azonban nem tervezi magas diplomáciai szinten felvenni a kapcsolatot a feszültségek enyhítése végett.