„Klubrádió
A lényeg

Erősített a forint az MNB bejelentésére

14/10/2022 11:26

| Szerző: Klubrádió

Virág Barnabás, a Magyar Nemzeti Bank alelnöke berjelentette, hogy a jegybank kész devizát kínálni az energiavásárláshoz, a forint vásárlását pedig átmenetileg igen magas kamatokkal.

A reggeli, 428 forint körüli szintről percek alatt több mint tíz forinttal erősödött az euróhoz képest a forint, miután Virág Barnabás, a Magyar Nemzeti Bank alelnöke a jegybank rendkívüli lépéseiről számolt be. Az alelnök Washingtonból, a Nemzetközi Valuaalap éves találkozójáról jelentkezett be online – ez lehetett a magyarázata annak, hogy az első, élő próbálkozás meghiúsult, a döntésekről végül felvételről számolt be.

A hvg.hu cikkéből kiderül, hogy a jegybank kész devizát kínálni az energiavásárláshoz, a forint vásárlását pedig átmenetileg igen magas kamatokkal teszi kívánatossá a piac számára.

A monetáris tanács célzott intézkedésekkel reagál mindkét problémára. A devizaigény fedezése érdekében jelentős devizalikviditás biztosításáról döntött, hogy javítsa a kereslet-kínálati viszonyokat, ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy az év végéig az MNB biztosítja az energiaszámla kifizetéséhez szükséges deviza döntő részét. "A folyamat már a mai napon elindul" – tette hozzá az alelnök.

Ezen túl jelentősen emelik a kockázati prémiumokat – vagyis igyekeznek elérni, hogy a forintot ne eladják, hanem vásárolják a kereskedők.

Ennek eszköze egy egynapos gyorstender lesz, amelyet 18 százalékos kamattal hirdetnek meg (vagyis öt százalékponttal magasabb szinten, mint az alapkamat). Ami a devizaszükséglet előteremtéséhez szükséges swaptendereket illeti, ott 17 százalékos felárat kínál a jegybank.

A bejelentésre a forint