„Klubrádió
A lényeg

Építési moratóriumot vezetne be a vízpartokon a DK

26/05/2023 17:29

| Szerző: Klubrádió

Zánkán a napokban valaki munkagépekkel tüntette el a saját telkét a Balatontól elválasztó önkormányzati zöldterületet. A rendőrség nyomozást indított, a kormányhivatal viszont közölte, hogy szemlét tartott, de mást nem tehet.

A párt politikusa, Kocsis-Cake Olivio pénteki sajtótájékoztatóján arról beszélt, hogy „újabb fejezettel bővült a Balaton-part tönkretételének története”, Zánkán ugyanis „mintegy véletlenül vette észre” a falugondnokság, hogy eltűnt egy 180 négyzetméteres, parti növényzettel borított terület. A politikus szerint az élővilág számára fontos területet vettek el, ami az ott lakók pihenését szolgálta.

Szerdán Filep Miklós zánkai polgármester az MTI megkeresésére arról számolt be, hogy természetkárosítás miatt ismeretlen tettes ellen rendőrségi feljelentést tett az önkormányzat, miután a napokban munkagépekkel tüntette el valaki a saját üdülőingatlanát a Balatontól elválasztó önkormányzati, növényzettel benőtt mocsaras zöldterületet, tómederré változtatva azt.

A Veszprém Vármegyei Rendőr-főkapitányság később megerősítette, hogy nyomozás indult az ügyben, de az eljárásról – annak jelenlegi szakaszában – nem adtak bővebb tájékoztatást.

Filep Miklós zánkai polgármester szerint az ügy példaértékű lehet, hiszen elharapództak a hasonló esetek. Márciusban, amikor szemlét tartottak a településen, azt tapasztalták, hogy a Balaton-parthoz közeli nyaralótelkek tulajdonosai közül többen földmunkákkal gyakorlatilag „bevezették a Balatont a telkükre”.

A hvg.hu megkereste az illetékes kormányhivatalt, amely azt közölte, hogy szemlét tartott a helyszínen, de ennél többet nem tehet. Azt írták:

"A Veszprém Vármegyei Kormányhivatal helyszíni szemléje során kiderült, hogy a beavatkozás nem érintett védett természeti területet, és a Balaton tómedrét sem. A kormányhivatalnak hatáskör hiányában intézkedési lehetősége nincs."