„Köszönjük,

ENSZ: Fel kell lépni a neonácizmus ellen

27/01/2021 13:14

| Szerző: Klubrádió

 | Szerkesztő: Lőrincz Csaba

António Guterres ENSZ-főtitkár a holokauszt nemzetközi emléknapja alkalmából arra figyelmeztetett, hogy szigorúbban kell fellépni a nacionalizmus, az idegengyűlölet és az antiszemitizmus ellen.

A neonácizmus, a fehér nacionalizmus, az idegengyűlölet, a gyűlöletbeszéd és az antiszemitizmus elleni globális fellépést sürgetett a holokauszt nemzetközi emléknapja alkalmából António Guterres ENSZ-főtitkár.

„A zsidókat a világjárvánnyal kapcsolatba hozó álhírek, amelyek szerint a zsidók hozták létre a vírust, hogy világuralomra törhessenek, nevetségesek is lehetnének, ha nem lennének halálosan veszélyesek” – hangsúlyozta Guterres, felidézve, hogy ezzel ismét felütötte a fejét az az antiszemita nézet, amely alapján már a XIV. században a zsidókat vádolták azzal, hogy terjesztik a pestist.

A portugál politikus szerint szélesebb körben kell oktatni, hogy mit tettek a nácik a második világháború idején, miután az amerikai fiatalok mintegy kétharmadának nincs tudomása arról, hogy a soában hatmillió zsidót gyilkoltak meg. Az ENSZ megemlékezését New Yorkban a világjárvány miatt interneten keresztül tartották meg.

António Guterres szerint szomorú, de nem meglepő, hogy a világjárvány felerősítette a holokauszttagadást és a történelmi tények eltorzítását – foglalta össze a Telex, hozzátéve, hogy Orbán Viktor szerint Magyarország levonta a megfelelő tanulságokat a holokauszttal kapcsolatban és az antiszemitizmus ellen a magyar kormány továbbra is a zéró tolerancia talaján áll.