„Klubrádió
A lényeg

Energiatakarékosságba kezd a főváros, nyáron 11 óráig lesz díszkivilágítás a fővárosban

27/06/2022 17:28

| Szerző: Klubrádió

Hétfőn tartották az első energiacsúcsot a Városházán, amelyen több javaslatot is tettek, hogy felpörgessék az energiatakarékossági és a megújuló energiatermelési beruházásokat – jelentette be a Facebookon Karácsony Gergely főpolgármester.

"Az energiaválság, a száguldó energiaárak a hétköznapok realitása, de alapvető demokrácia kérdés is egyben. Az elmúlt években sajnos nőtt Magyarország Oroszországtól való energiafüggése. Európa, Magyarország és Budapest sem függhet tovább az orosz gáztól, ennek érdekében fel kell pörgetni az energiatakarékossági és a megújuló energiatermelési beruházásokat!

Sajnos az elmúlt évtizedben Magyarországon elmaradtak a szükséges zöld és fenntarthatósági beruházások, így a klímaválsággal is nehezebb megküzdenünk. (...) Itt van hát végre a cselekvési ideje!" – írja a főpolgármester a Facebookon.

"Ezért mai csúcson az alábbi javaslatokat tettük:
1) Felgyorsítjuk a köz- és díszkivilágítás korszerűsítését, gyors intézkedésként két órával rövidítjük a díszkivilágítást – a nyári időszakban 11 óráig lesz díszkivilágítás.
2) Folytatjuk a fővárosi intézmények energiakorszerűsítését, gyors intézkedésként a nyári hónapokban legfeljebb 25 fokig hűtjük, a téli hónapokban legfeljebb 20 fokig fűtjük az épületeket.
3) Folytatjuk a kevesebb energia- és üzemanyagfelhasználást célzó közlekedési beruházásokat és járműcserét.
4) Meghirdetjük a Fővárosi Önkormányzat energiafüggetlenségét. Talán ambiciózusnak hangzik, de nagyon is megvalósítható, képesek és készek vagyunk arra, hogy 2030-ra elérjük, hogy a budapesti közművek az általuk termelt energiából működjenek. A fővárosi közművek energiaellátása így nem függene sem Oroszországtól, sem a mindenkori kormánytól, sem az energiacégektől" – részletezte a terveket Karácsony. 

Budapest vezetője azonban azt is hozzátette, hogy mindezek eléréséhez európai forrásokra, és a kormány partnerségére is szükség van.

Az első Energiacsúcs  a Városházán