„Köszönjük
A lényeg

Emmanuel Macron: Európának és Oroszországnak együtt kell működnie a biztonsági garanciákon

8/02/2022 08:51

| Szerző: Klubrádió

Emmanuel Macron francia elnök az Vlagyimir Putyin orosz elnök több mint ötórás moszkvai tárgyalását követően Macron kijelentette, hogy új mechanizmusokra van szükség az európai biztonság szavatolásához, de nem a már meglévő megállapodások felülvizsgálása révén. Macron ma Kijevbe látogat.

“Olyan új mechanizmusok kiépítésére van szükség, amelyek biztosítják a stabilitást a régióban, de ezeket az új rendelkezéseket nem lehet az elmúlt 30 év szerződéseinek felülvizsgálatával és az alapelvek felülvizsgálatával, vagy az alapvető európai jogok korlátozásával kialakítani”, mindez nem mehet az európai államok jogainak rovására és hogy Európának és Oroszországnak együtt kell működnie a biztonsági garanciákon, valamint a kontinens új biztonsági és stabilitási rendjén – mondta Emmanuel Macron Vlagyimir Putyinnal közösen megtartott sajtóértekezleten – írja a 24.hu. 

A francia elnök szerint tartalmas volt a megbeszélés, a felek megpróbálták megkeresni a pontokat, ahol álláspontjaik azonosak. Gyors cselekvést sürgetett a feszültség további növekedésének elkerülése érdekében. Sem az európaiak, sem Oroszország nem akar sem káoszt, sem instabilitást – jelentette ki a francia elnök, és hozzátette, hogy az elkövetkező napok “döntőek” lesznek az ukrajnai rendezés szempontjából. Aggodalmát fejezte ki amiatt, hogy Oroszország 125 ezer katonát összpontosított az ukrán határ közelében, mire Putyin azt mondta, hogy Kijev ugyanekkora erőt vont össze a Donyec-medencében.

Macron OroszországbanMoszkva, 2022. február 7. Vlagyimir Putyin orosz (b) és Emmanuel Macron francia elnök megbeszélést folytat Moszkvában 2022. február 7-én. MTI/AP/Pool/Szputnyik
 

Putyin szerint Macron több elképzelése reális alap lehet az ukrajnai feszültség közös rendezésére

Az orosz elnök azzal vádolta Kijevet, hogy akadályozza az ukrajnai válság rendezését célzó minszki megállapodásokat, és kerüli a tárgyalást a Donyec-medence szakadár köztársaságaival Ukrajna területi épsége helyreállításának békés lehetőségéről.

Putyin továbbra is azt kérte, hogy az észak-atlanti szövetség ne folytassa a keleti bővítést, hogy az Oroszországgal szomszédos településekre ne telepítsenek csapásmérő eszközöket és hogy a NATO katonai infrastruktúráját állítsák vissza az 1997-es állapotba. Ezeket korábban az Egyesült Államok és a NATO elfogadhatatlannak nevezte. Putyin sérelmezte azt is, hogy a NATO 2019-ben elfogadott katonai stratégiája Oroszországot fő fenyegetésként és ellenfélként nevezte meg, amit Moszkva nem tud figyelmen kívül hagyni – írja a 24.hu.