„Klubrádió
A lényeg

Elzárják a gázolaj és a benzin csapját az oroszok

22/09/2023 09:13

| Szerző: Klubrádió

Szakértők szerint Moszkva ugyanazt próbálja eljátszani most az üzemanyagokkal, amit tavaly csinált a földgázzal.

Oroszország azonnali hatállyal ideiglenesen betiltotta a benzin és a gázolaj exportját négy volt szovjet állam kivételével, hogy stabilizálja a hazai piacot – írja a Guardian.

A hvg.hu összefoglalója szerint az energiaügyi minisztérium szerint az intézkedés megakadályozza a motorüzemanyagok engedély nélküli exportját. A gázolaj ára Európában válaszul 5 százalékkal, tonnánkénti több mint 1000 dollárra ugrott.

Az elmúlt hónapokban Oroszországban benzin- és gázolajhiány lépett fel. Az üzemanyagok nagykereskedelmi árai megugrottak, bár a kiskereskedelmi árakat korlátozták annak érdekében, hogy a hivatalos inflációs adatokkal összhangban tartsák azokat. A válság különösen fájdalmas volt Oroszország déli gabonatermelő régiójában, ahol az üzemanyag létfontosságú a termés begyűjtéséhez. Egy súlyos válság kínos lehet a Kreml számára, mivel márciusban elnökválasztás várható.

A Financial Times által megszólaltatott szakértők szerint ez nemcsak a piac stabilitását szolgáló intézkedés: a piaci szereplők aggódnak amiatt, hogy Oroszország az olajkínálat szigorítására törekszik egy olyan időszakban, amikor a központi bankok az infláció kordában tartásával küzdenek, és amikor a nyersolaj ára 13 hónap óta először törhet a hordónkénti 100 dollár fölé.

„Oroszország kárt akar okozni Európának és az Egyesült Államoknak, és úgy tűnik, hogy most a téli hónapok előtt megismétlik a tavalyi gázpiacon bevetett forgatókönyvet az olajpiacon – mondta Henning Gloystein az Eurasia Grouptól.

Ezt támaszthatja alá az is, hogy az oroszok egyelőre nem közölték, hogy meddig tervezik fenntartani az ideiglenesen bevezetett exporttilalmukat.