„Klubrádió
A lényeg

Elutasították a Greenpeace a Fertő tavi beruházással kapcsolatos keresetét

16/01/2023 14:41

| Szerző: Klubrádió

A bírósági ítélet szerint a Fertő tavi beruházás csak akkor sértené a Natura 2000-ről szóló rendeletet, ha a tevékenység egy egész faj vagy annak élőhelye fennmaradását veszélyeztetné.

„Elképesztő indoklással utasította el a bíróság a Greenpeace keresetét a Fertő tavi beruházás ügyében” – írja a szervezet.

"a Natura 2000 rendelet perben irányadó rendelkezései alapján a fajok, illetve azok élőhelyének a fenntartása a cél. Különbséget kell tehát tenni a fajok és annak egyes egyedeinek védelme között. Nem vitás, a tó medrét érintő kotrás hatással lehet a jelenlévő állatfajok egyedeire, azonban jogsérelmet ezzel kapcsolatban megállapítani akkor lehet, ha a módosítással érintett tevékenység a fajokra, mint az egyedek összességére, egészre, illetve a területen jelenlévő fajok élőhelyének egészére jelent veszélyt" – ídézi a szervezet az ítélet vonatkozó részét, amelyet úgy éretlmeznek, hogy a Fertő tavi beruházás csak akkor sértené a Natura 2000-ről szóló rendeletet, ha a tevékenység egy egész faj vagy annak élőhelye fennmaradását veszélyeztetné.

A Greenpeace jelenleg annak lehetőségét is vizsgálja, hogy az ítéletet esetleg megtámadják a Kúrián, valamint jogi lépéseket terveznek amiatt is, hogy a Kormányhivatal pár hete újra engedélyt adott a Lázár János vezette Építési és Közlekedési Minisztériumhoz került projektre.

Ahogy arról korábban a Klubrádió is beszámolt, Lázár János tagadta, hogy bármilyen módon környezetszennyező lenne a beruházás, noha erről szakemberek, civil szervezetek nincsenek meggyőzve, és folyamatosan tiltakoznak a projekt ellen, amely miatt felborulhat a tó és környéke kényes ökoszisztémája.