„Támogassa
A lényeg

Elutasította az Alkotmánybíróság Iványi Gáborék panaszát

18/10/2023 21:03

| Szerző: Klubrádió

Mivel a testület szerint nem tett eleget több törvényi követelménynek, az Alkotmánybíróság elutasította az Iványi Gábor vezette Magyarországi Evangéliumi Testvérközösség alkotmányjogi panaszát – írja a 24.hu. 

Az Iványi Gábor vezette Magyarországi Evangéliumi Testvérközösség (MET) alkotmányjogi panaszt nyújtott be, kérte, hogy az Alkotmánybíróság semmisítse meg a Fővárosi Törvényszék ítéletét és a Kúria végzését. Ez az ügy, amikor a MET szociális, gyermekjóléti és gyermekvédelmi intézményfenntartóként hiába igényelte a kiegészítő költségvetési támogatást a Magyar  Államkincstártól, mert nem szerepelt egyházként a hatályos ágazati törvények mellékletében – ismerteti a 24.hu.

A határozat ellen benyújtott bírósági keresetüket elutasította a Fővárosi Törvényszék. A Kúria be sem fogadta a felülvizsgálati kérelmet. Az alkotmányjogi panasz szerint a bírósági döntések sértik a vallásszabadsághoz való jogot, a tisztességes bírósági eljáráshoz való jogot, a köznevelési intézmények fenntartói között hátrányos megkülönböztetést okoznak.

Az Alkotmánybíróság szerint ugyanakkor a MET noha az Alaptörvényben biztosított joga sérelmére hivatkozott, ám indítványa e feltételnek csak részben tett eleget. Kérte a támadott bírósági döntések megsemmisítését, ám panaszában valójában a jogalkotó által alkotott jogszabályokkal összefüggésben állította, hogy hátrányos megkülönböztetés érte. Az AB szerint  a jogszabályokat a bíróságok értelmezik, az Alkotmánybíróság az értelmezés alkotmányos kereteit jelöli ki, ám ez sem alap arra, hogy minden olyan esetben beavatkozzon a bíróságok tevékenységébe, amikor állítólag jogsértő a jogalkalmazás. Mivel az alkotmányjogi panasz a testület szerint nem tett eleget több törvényi követelménynek, az Alkotmánybíróság Czine Ágnes vezette tanácsa visszautasította.

Az elmaradt bevételek és a korábbi adótartózás miatt kilátástalan helyzetbe került a MET, mivel a számláikra érkező pénzeket a NAV elvonja. Miután hatvanhárom intézményük kapott figyelmeztetőlevelet a közműcégektől, Iványi demonstrációt hirdetett.