„Klubrádió
A lényeg

Elsöprő többséggel szavazták meg a finnek a NATO-csatlakozási szándékukat

18/05/2022 09:45

| Szerző: Klubrádió

A finn parlament kedden csupán 8 ellenző és 188 támogató szavazattal jóváhagyta, hogy Finnország benyújtsa csatlakozási kérelmét a NATO-ba – írja az MTI. Finnország ezzel követte Svédország múlt heti döntését az észak-atlanti szövetségbe lépésről.

Sauli Niinistö finn államfő és Magdalena Andersson svéd miniszterelnök kedden Stockholmban találkozott. Közös sajtótájékoztatójukon Andersson bejelentette, hogy a két ország “kéz a kézben” tervezi végigjárni a folyamatot, ezért szerdán egyszerre fogják benyújtani hivatalos csatlakozási kérelmeiket a NATO-hoz. A finn államfő a svéd parlament előtt arról is beszélt, hogy szerinte “konstruktív párbeszéddel” Törökország rábírható, hogy felhagyjon a két ország NATO-csatlakozásának bojkottálásával.

Finnország NATO-tagsága
Helsinki, 2022. május 16. Sanna Marin finn miniszterelnök (b-k) beszél a finn parlamentben az ország NATO-tagságáról szóló vitán Helsinkiben 2022. május 16-án. MTI/AP/Martin Meissner
Fotó: Martin Meissner
 

Annalena Baerbock német külügyminiszter biztosította a két skandináv országot, hogy a NATO már az átmeneti időszakban megfelelő biztonsági garanciákat biztosít számukra. Josep Borrell, az Európai Unió kül- és biztonságpolitikai főképviselője elmondta, hogy “Svédország és Finnország az EU teljes körű támogatására számíthat a NATO-tagság kérdésében”.

Joe Biden amerikai elnök csütörtökre Washingtonba invitálta Magdalena Anderssont és Sauli Niinistőt. Az amerikai elnöki hivatal szóvivője elmondta, hogy a találkozón a NATO-csatlakozás részleteit beszélik át, valamint szó lesz az európai biztonságról és Ukrajna támogatásáról is.

Szergej Lavrov orosz külügyminiszter is reagált a finn döntésre: a két ország NATO-csatlakozása “nem változtat semmin”, hiszen a két ország már régóta részt vett a NATO katonai gyakorlataibanírja a 24.hu.