„Klubrádió
A lényeg

Elölről kezdik Simonka György büntetőperét

16/06/2022 13:32

| Szerző: Klubrádió

Közel 25 tárgyalási nap nap és több mint két és fél év után október közepén elölről kezdik Simonka György egykori fideszes országgyűlési képviselő büntetőperét a Fővárosi Törvényszéken – tudta meg a Narancs.hu. A portál információját megerősítette Szabó József Tamás, a Fővárosi Törvényszék szóvivője.

Szabó József Tamás elmondása szerint a tárgyalást eddig vezető bíró, Metzing Márton pályázata sikeres lett, így immár a Kúria büntetőbírájaként folytatja, ezért új bírót jelöltek ki a tanács élére. Neki azonban „el kell mélyednie az ügy részleteiben”, ezért a már így is hosszú tárgyalási szünet után október közepére írták ki az újabb tárgyalási napot. Ez egyben a per újrakezdése is lesz – írja a Narancs.hu.

„Nem szerencsés, végképp nem optimális, de szakmailag és szervezetileg elkerülhetetlen ez a lépés, hiszen kollégánk távozott a Fővárosi Törvényszéktől” – ismerte el a portál kérdésére a szóvivő. Hozzátette, a büntetőeljárásól szóló törvény lehetővé teszi, hogy az eddig a büntetőperben keletkezett anyagot rövidebben és a lényeget érintően olvassa fel és tekintse át a tanács az új eljárásban, így nem kell mindent felolvasni, ami az elmúlt közel 25 tárgyalási napon elhangzott.

„Elismerem, ez is napokat vesz igénybe, ahogy sok múlik a per szereplőin, a vádat képviselő ügyészségen, a vádlottakon és védőiken, hogy ők az eddigi tárgyalások mely részeit kívánják szó szerint visszahallgatni. Egyben arra is lehetőségük lesz, hogy kezdeményezzék: a per során eddig meghallgatottak közül egyeseket vagy néhányakat újra meghallgasson a bíróság” – mondta Szabó József Tamás. Ez is újabb tárgyalási napokat jelenthet, miközben, mint arra felhívják a figyelmet, két tárgyalási nap között több mint fél év telik el.

A meglehetősen szövevényes ügy egészen 2008-2013-ig vezet vissza, és a csaknem 150 oldalas vádirat foglalja össze. A lényeg, hogy Simonka György irányításával hogyan tüntették el a Magyar Termés TÉSZ Kft.-nek és a Paprikakert TÉSZ Kft.-nek megítélt uniós és hazai pályázati és támogatási forrásokat, többnyire túlárazással és projektek papíron történt megvalósításával. A perben mindezt tagadja Simonka, aki szerint minden megvalósult és minden a legnagyobb rendben van.

Ugyan a dél-békési volt fideszes képviselő 2020-ban egy kiszivárgott hangfelvételen azt jövendölte, hogy a tárgyaláson hamarosan lesöprik az ügyészség érveit, de ez nem következett be, és a vádhatóság összesen 1,4 milliárd forintos károkozással vádolja őt és társait. Simonkát egyszerre két ügyvéd is védi, köztük Bánáti János, aki egyben a Magyar Ügyvédi Kamara elnöke is.

A legutóbbi tárgyalási napokon a tanúként meghallgatott építési vállalkozók arról számoltak be, hogy a projektek túláraztottak voltak és a összegek 45 százalékát vissza kellett osztani Simonkának. Nagy fehér borítékokban, majd kukás zsákokban vitték neki a pénzt, mert már csak abba fért. A korábbi fideszes politikust bűnszervezetben elkövetett költségvetési csalással vádolja az ügyészség.

(Kiemelt kép: MTI/Rosta Tibor)