„Klubrádió
A lényeg

Ellenzék: Orbán-csomag, Fidesz: 2006, baloldal, Brüsszel

13/06/2022 15:10

| Szerző: Klubrádió

Napirend előtti felszólalásokkal kezdődött a parlament munkája a héten, Jámbor András (Párbeszéd) és Vajda Zoltán (MSZP) is Orbán-csomagról beszélt a költségvetési megszorításokkal kapcsolatban, a kormányoldalról 2006 és a baloldali kormányok válságkezelése került elő. A pedagógusok fizetése és az áremelkedések ügyében is az Európai Uniót, illetve annak szankciós politikáját kritizálták a Fidesz-KDNP államtitkárai. Neomarxistázástól a szivárványos pénztárcáig.

Az LMP-s Csárdi Antal arról beszélt, hogy a kormány ismét olyan költségvetést nyújtott be, amely átláthatatlan és végtelenül igazságtalan. Átláthatatlan, mert a kormányon kívül nincs ebben az országban olyan, aki pontosan meg tudná mondani, hogy jövőre mire mennyit költ a kormány – mondta. Igazságtalan is, mert a kormány azt kommunikálja, hogy a válságos gazdasági helyzetet nem az emberekkel fizetteti meg, mégis ők fogják megfizetni a válság árát. 

Tállai András, a Pénzügyminisztérium államtitkára reagált, szerinte bár az ellenzék minden évben elmondja, hogy átláthatatlan a költségvetés, mégis "Európa egyik legátláthatóbb büdzséje a magyar", ezt szolgálja, hogy már tavasszal benyújtják az Országgyűlés elé, hogy mindenkinek legyen ideje felkészülni. Az egykori NAV-elnök visszaugrott 16 évet, mikor közölte: ezzel szemben 2006-ban, a baloldali kormányzás alatt volt olyan, hogy bebizonyosodott: a költségvetés valótlan számokat tartalmaz.

"Fizessenek a gazdagok!" – mondta Jámbor András, aki a Párbeszéd frakciójában ül. Csárdival egyetértett abban, hogy keveset fizetnek a nagy cégek a költségvetésbe, és azt is elmondta, hogy szerinte a mostani költségvetést hívhatnák Orbán-csomagnak is. Rétvári Bence, aki az Emmi megszüntetése után a Belügyminisztériumban folytatja államtitkárként, válaszában egyszerre leneomarxistázta és neoliberálisozta Jámbort.

Az Országgyűlés plenáris ülése
 
Jámbor András Imre, a Párbeszéd képviselője napirend előtt szólal fel az Országgyűlés plenáris ülésén 2022. június 13-án. MTI/Illyés Tibor
 

Dúró Dóra (Mi Hazánk) azt mondta: az alacsony keresetek miatt nem csoda, hogy pedagógushiány van Magyarországon. A kormány megvonja a sztrájkjogukat, megpróbálja elhallgattatni őket, de ettől még nem oldódik meg a helyzet – fűzte hozzá. Hangsúlyozta: emelni kellene a pedagógusok bérüket és biztosítani kellene az értékállóságukat. Dúró szerint a kormány ne hivatkozzon Brüsszelre, mert nincs rendben, hogy brüsszeli bürokraták döntenek arról, hogy a magyar pedagógusok hogyan élnek.

Ő is Rétváritól kapott választ, és az államtitkár "Brüsszelt" illetően lényegében egyetértett a szélsőjobboldali képviselővel, szerinte az, hogy Magyarország nem kapja meg az EU-s támogatásokat, olyan, mintha nem használhatnánk a bankkártyánkat, mert az piros-fehér-zöld és nem szívárványos. És mivel a "baloldal" a kormányt támadja Brüsszelben, a pedagógusok béremelését is akadályozza – így Rétvári Bence.

Az MSZP-s Vajda Zoltán szintén Orbán-csomagról beszélt a napirend előtti felszólalásában, majd a miniszterek és a miniszterelnök fizetésemeléséről beszélt, és arra kérte a kormányt, hogy ne Brüsszelt hibáztassák. Tállai András a válaszában azt mondta, hogy az uniós pénzek elszámolásával pont Vajdának volt baja újsághírek szerint.

A momentumos Orosz Anna arról beszélt, hogy a Fidesznek négyszer adatott meg, hogy Magyarországot felemelje, de ehelyett a pénzt saját magukra költötték. Fürjes Balázs válaszolt Orosz annának. Orosz azzal kezdte, hogy közgazdaságtant tanult, erre reagálva Fürjes Hajnal Miklósnak ment neki, aki a választáson legyőzte őt a II. kerületben, és közölte, hogy örül annak, hogy Orosz legalább befejezte az egyetemet, mert nem mindenki engedheti meg magának, hogy "a fiacskájára több millió forintot költsön, hogy utána az még az egyetemet se fejezze be". Ezzel arra utalt, hogy a választás során azzal támadták Hajnalt, hogy saját magát közgazdásznak nevezte, de nem fejezte be a diplomáját.

(forrás: MTI/24.hu, kiemelt kép: MTI/Illyés Tibor)