„Klubrádió
A lényeg

Elkezdte a földmunkákat Paks II.-nél a Duna Aszfalt

29/08/2022 18:54

| Szerző: Klubrádió

Elkezdődtek a Paks II. beruházásnál a munkák, miután megkapták a létesítési engedélyt – derült ki a Magyar Építők honlapjáról. A földmunkák száz napig tartanak.

Szijjártó Péter külügyminiszter pénteken jelentette be, hogy a Paks II. megkapta a létesítési engedélyt és ez mérföldkő. A 444.hu szerint ugyanakkor idén legfeljebb alapozni lehet Pakson, és azt is csak az építtető saját felelősségére, az Országos Atomenergia Hivatal ugyanis nem garantálja, hogy az alapra valaha lehet majd reaktort is építeni.

A Magyar Építők cikke szerint a kivitelező Duna Aszfalt az atomerőmű 5. blokkjának területén a talajvíz szintjéig történő földkiemelést, illetve a 6. blokk területén a humusz leszedését végzi el. A cég 230 emberrel kezdte el a munkálatokat, ehhez még hozzájön egy 60-70 fős alvállalkozói csapat is. A nagy tömegű földmunkák nagyjából száz napot vesznek majd igénybe.

A Duna Aszfalt Szíjj László milliárdos cége, a vállalkozó a száz leggazdagabb magyar élmezőnyének tagja, vagyonát 2020-ban a Forbes 207 milliárd forintra becsülte. Arról is ismert, hogy az akkor az ő tulajdonában álló Lady MRD nevű jachton nyaralt Szijjártó Péter.